LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Thema

IE & Privacy:

AP: kabinet moet privacyrisico’s cloudbeleid aanpakken

Het kabinet wil overheidsdata voortaan kunnen opslaan bij commerciële clouddiensten. ‘Dit brengt grote privacyrisico’s met zich mee en daar moet het kabinet mee aan de slag in de verdere uitwerking van het beleid’, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een brief aan staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering.

Eind augustus presenteerde de staatssecretaris nieuw cloudbeleid. Daarmee wil zij ervoor zorgen dat overheidsinstanties gebruik mogen maken van commerciële clouddiensten. Informatie over Nederlanders mag dan worden opgeslagen op servers van bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven als Amazon, Google of Microsoft. Nu mag dat niet, stelt de staatssecretaris.

De AP maakt zich zorgen over het nieuwe cloudbeleid. ‘De overheid beschikt over een gigantische hoeveelheid data over ons allemaal’, aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen. ‘Hoeveel jij verdient, je burgerservicenummer, je bankrekeningnummer en nog veel meer. Die gegevens moeten niet in verkeerde handen vallen.’

De AP vraagt de staatssecretaris met name oog te hebben voor de risico’s van het opslaan van persoonsgegevens in landen buiten Europa, waar privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) niet geldt. Wanneer de overheid persoonsgegevens opslaat op servers van een bedrijf buiten de Europese Unie (EU), moet de overheid nagaan of de bescherming van persoonsgegevens ten minste op hetzelfde niveau ligt als binnen de EU. Dat is niet altijd het geval.

Zo kunnen bijvoorbeeld Amerikaanse inlichtingendiensten persoonsgegevens van Nederlanders opvragen bij Amerikaanse bedrijven. Zelfs als de servers van die bedrijven in Europa staan. ‘Daardoor kunnen die diensten jou bijvoorbeeld onterecht in verband brengen met terrorisme of fraude, waardoor je de VS en andere landen niet meer binnenkomt’, zegt Wolfsen.

Risico’s in kaart brengen

Bij cloudaanbieders uit landen waar persoonsgegevens minder goed worden beschermd, zoals de VS, moet de overheid van tevoren goed de risico’s in kaart brengen, en maatregelen nemen om te zorgen dat die gegevens veilig zijn. De AP wijst de staatssecretaris erop dat opslag bij een Europees bedrijf qua privacy de beste keuze is.

Omdat het overgrote deel van de veelgebruikte cloudaanbieders op dit moment Amerikaans is, zou de staatssecretaris ook Europese alternatieven moeten stimuleren, stelt de AP in de brief.

Ook is het beleid nu te vrijblijvend, stelt de AP. Zo zijn zelfstandige bestuursorganen niet verplicht het beleid te volgen. ‘Terwijl instellingen als het UWV, het CBS en de Sociale Verzekeringsbank gevoelige persoonsgegevens van ons allemaal in hun systemen hebben staan’, stelt Wolfsen.

Foto: Patou Ricard/Pixabay

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

IE & Privacy:

AP: kabinet moet privacyrisico’s cloudbeleid aanpakken

Het kabinet wil overheidsdata voortaan kunnen opslaan bij commerciële clouddiensten. ‘Dit brengt grote privacyrisico’s met zich mee en daar moet het kabinet mee aan de slag in de verdere uitwerking van het beleid’, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een brief aan staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering.

Eind augustus presenteerde de staatssecretaris nieuw cloudbeleid. Daarmee wil zij ervoor zorgen dat overheidsinstanties gebruik mogen maken van commerciële clouddiensten. Informatie over Nederlanders mag dan worden opgeslagen op servers van bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven als Amazon, Google of Microsoft. Nu mag dat niet, stelt de staatssecretaris.

De AP maakt zich zorgen over het nieuwe cloudbeleid. ‘De overheid beschikt over een gigantische hoeveelheid data over ons allemaal’, aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen. ‘Hoeveel jij verdient, je burgerservicenummer, je bankrekeningnummer en nog veel meer. Die gegevens moeten niet in verkeerde handen vallen.’

De AP vraagt de staatssecretaris met name oog te hebben voor de risico’s van het opslaan van persoonsgegevens in landen buiten Europa, waar privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) niet geldt. Wanneer de overheid persoonsgegevens opslaat op servers van een bedrijf buiten de Europese Unie (EU), moet de overheid nagaan of de bescherming van persoonsgegevens ten minste op hetzelfde niveau ligt als binnen de EU. Dat is niet altijd het geval.

Zo kunnen bijvoorbeeld Amerikaanse inlichtingendiensten persoonsgegevens van Nederlanders opvragen bij Amerikaanse bedrijven. Zelfs als de servers van die bedrijven in Europa staan. ‘Daardoor kunnen die diensten jou bijvoorbeeld onterecht in verband brengen met terrorisme of fraude, waardoor je de VS en andere landen niet meer binnenkomt’, zegt Wolfsen.

Risico’s in kaart brengen

Bij cloudaanbieders uit landen waar persoonsgegevens minder goed worden beschermd, zoals de VS, moet de overheid van tevoren goed de risico’s in kaart brengen, en maatregelen nemen om te zorgen dat die gegevens veilig zijn. De AP wijst de staatssecretaris erop dat opslag bij een Europees bedrijf qua privacy de beste keuze is.

Omdat het overgrote deel van de veelgebruikte cloudaanbieders op dit moment Amerikaans is, zou de staatssecretaris ook Europese alternatieven moeten stimuleren, stelt de AP in de brief.

Ook is het beleid nu te vrijblijvend, stelt de AP. Zo zijn zelfstandige bestuursorganen niet verplicht het beleid te volgen. ‘Terwijl instellingen als het UWV, het CBS en de Sociale Verzekeringsbank gevoelige persoonsgegevens van ons allemaal in hun systemen hebben staan’, stelt Wolfsen.

Foto: Patou Ricard/Pixabay

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.