De komende maanden zullen meer ondernemingen stoppen of failliet gaan dan in de afgelopen periode. Dit stelt Hans Klein Swormink, programmamanager ‘Zwaar Weer’ bij KvK, op basis van een representatief onderzoek onder 1.135 ondernemers.
Uit het onderzoek blijkt dat het veel ondernemers goed gaat, maar dat er ook een groep is die het heel moeilijk heeft. Op dit moment geeft 14% van ondernemers in Nederland aan dat het bedrijf er slecht voorstaat. Het rapportcijfer is bij hen een vijf of lager. 10% daarvan is bijna failliet of aan het overleven.
13% van de ondernemers heeft op dit moment schulden of betaalachterstanden, vooral bij de Belastingdienst (55%), toeleveranciers (25%) en banken (22%). Ondernemers duiken op dit moment soms weg voor de schulden die ze hebben, ziet Klein Swormink. Zijn advies: ‘Hoe moeilijk ook: maak nu je coronabalans op, zie de situatie onder ogen, duik niet weg. Pak nú aan in het belang van je eigen toekomst.’
Volgens Klein Swormink staan de 220.000 ondernemers die het echt moeilijk hebben voor de vraag: stoppen of doorgaan. ‘Na de coronacrisis moeten ondernemers omzet realiseren om verliezen of schulden te compenseren. De grote vraag is nu: zijn ze in staat om een omzetniveau te halen waarmee ze ook in de toekomst levensvatbaar zijn én waarmee ze hun opgebouwde schulden kunnen aflossen. Voor een deel zal dat antwoord ontkennend zijn.’
Ook emotioneel heeft de coronaperiode nog steeds invloed, blijkt uit het onderzoek. Ruim een kwart van de ondernemers geeft aan dat ze het gevoel hebben er alleen voor te staan met het bedrijf. De situatie van de onderneming heeft bij 13% ook impact op het privéleven of leidt tot stress en zorgen.