LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Altijd op de hoogte blijven?
Even inschrijven:

Thema

IE & Privacy:

Cliënt en juridisch adviseur: ‘In de wereld van privacy is achterover leunen niet mogelijk’

Privacyrechtadvocaat Shima Abbady van Bird & Bird en Data Protection Officer Nadine Netze van betaaldienstverlener Adyen zien dat je juist in het privacyrecht ook zonder honderd jaar ervaring goed in je vak kunt zijn. ‘Omdat er op privacygebied heel veel nieuw is en erg snel verandert, kun je ook zonder jarenlange ervaring goed ingelezen zijn op dit gebied.’

Abbady: ‘We werken samen sinds ik in 2018 bij Adyen op secondment was. Nadine was daar net DPO geworden. Ik heb er toen negen maanden gezeten en sindsdien doen we allerlei zaken op het gebied van privacyrecht. Eigenlijk werken Nadine en ik het grootste deel van mijn carrière al samen.’

Netze: ‘Shima hielp ons om het privacy compliance framework neer te zetten. We waren toen bezig met de AVG. Voor de puntjes op de i maar ook de juiste structuur is de privacy-ervaring van een kantoor als Bird & Bird extreem nuttig. Een privacy-advocaat ziet hoe andere bedrijven het doen en kan ook ervaring hebben met gesprekken met de toezichthouder. En inhouse leert iemand hoe het bedrijf werkt. Waar bevinden de data zich, waarom worden ze verwerkt, wat zijn de gronden daarvoor?’

Abbady: ‘Ik had nog geen jarenlange ervaring, maar had toen al wel veel aan privacyrecht gedaan. Ook had ik ervaring met het opzetten van een framework, waaronder in beursgenoteerde bedrijven.’

Netze: ‘Adyen is een jong bedrijf. De gemiddelde leeftijd hier is 32. Dat jonge mensen op bepaalde posities terecht komen, wordt hier ook gepromoot. Toen ik als legal counsel werkzaam was, ben ik mij gaan specialiseren in privacy.’

Snelle veranderingen

Abbady: ‘Honderd jaar ervaring zou misschien beter zijn, maar omdat er op privacygebied heel veel nieuw is en erg snel verandert, kun je ook zonder jarenlange ervaring goed ingelezen zijn op dit gebied en op wat er op dit moment speelt.’

Netze: ‘In de wereld van privacy is achterover zitten niet mogelijk. Omdat het gebied continu in beweging is, is het voor privacyjuristen steeds doorbikkelen. Dat houdt het ook spannend.’

Abbady: ’Het vak vereist veel flexibiliteit. Het gaat niet alleen om kennis van wat er in de wet staat. Dat zijn vaak nogal vage termen die ingekleurd moeten worden. Daarnaast kon je veel kennis pas recent opdoen, want tot voor kort had je eigenlijk maar weinig privacydiscussies. En je hebt het bij cliënten zoals Adyen ook over high tech – dan is het handig om te begrijpen wat er op technisch gebied gebeurt. Daarom kan een jonge advocaat in het privacyrecht misschien juist een voordeel zijn.’

Netze: ‘Intern leg ik steeds aan anderen in het bedrijf voor hoe het kan werken. Dat bespreek je met de teams. Want een volledige compliancestructuur die in de praktijk niet werkt, heeft natuurlijk geen zin. DPO’s hebben weleens de naam dat ze moeilijk doen, maar je moet steeds samenwerken, kunt niet in een ivoren toren zitten.’

Maatschappelijke tendens

Abbady: ‘Je moet voor het framework alle afdelingen meekrijgen. Die hebben namelijk het beste zicht op wat er waar gebeurt. Je kunt niet in isolatie werken. Ik ben wel wat theoretisch aangelegd. Ik vind het interessant om de theorie goed te doorgronden en die dan toe te passen op een praktisch probleem. Die combinatie heb je in de advocatuur.’

Netze: ‘Ik hou vooral van de praktische aanpak in het bedrijfsleven. Het daadwerkelijk implementeren van wetgeving motiveert mij meer dan adviezen geven. Ik vind het heel gaaf om er met zijn allen aan te werken. Collega’s komen geregeld naar me toe met vragen: we doen het nu zo, is dat wel goed, of moeten we het aanpassen? Door de maatschappelijke tendens van meer aandacht voor privacy, gaan werknemers er ook zelf meer over nadenken.’

Abbady: ‘Privacy staat tegenwoordig hoog op de radar van veel mensen. Maar bij Adyen zijn ze er wel bijzonder proactief mee bezig. En daarbij is Nadine altijd enorm relaxed. Ook als er veel speelt, houdt zij het hoofd koel, dat vind ik heel knap.’

Netze: ‘Van Shima heb ik geleerd om de juridische kant helder en duidelijk op tafel te leggen, ook bij mensen zonder juridische achtergrond en ook als dat soms wat direct overkomt. Vind ik knap, hoe ze dat als jonge advocaat bij de cliënt toepast. En leuk was ook hoe ze hier binnenkwam. Wij zijn een tech bedrijf, lopen op sneakers, dragen een hoodie. Shima kwam op hoge hakken en in een mooi jurkje, en ze bleef dat doen. Ze blijft zichzelf.’

Morgan Stanley Pays $35 Million SEC Fine Over Data Security

Morgan Stanley will pay $35 million to settle US Securities and Exchange Commission allegations that one of its units failed to secure the personal data of millions of customers when replacing company hard drives and servers. The bank improperly disposed of thousands of devices and some were auctioned off online

Lees Verder >

AP: ongevraagd doorgeven persoonsgegevens aan kerken moet stoppen

De overheid moet kerken niet meer zomaar persoonsgegevens van kerkleden doorsturen uit de administratie van de overheid, de Basisregistratie Personen (BRP). Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een advies aan het kabinet. ‘Het doorgeven van persoonsgegevens uit de BRP aan de kerken dient namelijk geen algemeen belang en is

Lees Verder >

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

IE & Privacy:

Cliënt en juridisch adviseur: ‘In de wereld van privacy is achterover leunen niet mogelijk’

Privacyrechtadvocaat Shima Abbady van Bird & Bird en Data Protection Officer Nadine Netze van betaaldienstverlener Adyen zien dat je juist in het privacyrecht ook zonder honderd jaar ervaring goed in je vak kunt zijn. ‘Omdat er op privacygebied heel veel nieuw is en erg snel verandert, kun je ook zonder jarenlange ervaring goed ingelezen zijn op dit gebied.’

Abbady: ‘We werken samen sinds ik in 2018 bij Adyen op secondment was. Nadine was daar net DPO geworden. Ik heb er toen negen maanden gezeten en sindsdien doen we allerlei zaken op het gebied van privacyrecht. Eigenlijk werken Nadine en ik het grootste deel van mijn carrière al samen.’

Netze: ‘Shima hielp ons om het privacy compliance framework neer te zetten. We waren toen bezig met de AVG. Voor de puntjes op de i maar ook de juiste structuur is de privacy-ervaring van een kantoor als Bird & Bird extreem nuttig. Een privacy-advocaat ziet hoe andere bedrijven het doen en kan ook ervaring hebben met gesprekken met de toezichthouder. En inhouse leert iemand hoe het bedrijf werkt. Waar bevinden de data zich, waarom worden ze verwerkt, wat zijn de gronden daarvoor?’

Abbady: ‘Ik had nog geen jarenlange ervaring, maar had toen al wel veel aan privacyrecht gedaan. Ook had ik ervaring met het opzetten van een framework, waaronder in beursgenoteerde bedrijven.’

Netze: ‘Adyen is een jong bedrijf. De gemiddelde leeftijd hier is 32. Dat jonge mensen op bepaalde posities terecht komen, wordt hier ook gepromoot. Toen ik als legal counsel werkzaam was, ben ik mij gaan specialiseren in privacy.’

Snelle veranderingen

Abbady: ‘Honderd jaar ervaring zou misschien beter zijn, maar omdat er op privacygebied heel veel nieuw is en erg snel verandert, kun je ook zonder jarenlange ervaring goed ingelezen zijn op dit gebied en op wat er op dit moment speelt.’

Netze: ‘In de wereld van privacy is achterover zitten niet mogelijk. Omdat het gebied continu in beweging is, is het voor privacyjuristen steeds doorbikkelen. Dat houdt het ook spannend.’

Abbady: ’Het vak vereist veel flexibiliteit. Het gaat niet alleen om kennis van wat er in de wet staat. Dat zijn vaak nogal vage termen die ingekleurd moeten worden. Daarnaast kon je veel kennis pas recent opdoen, want tot voor kort had je eigenlijk maar weinig privacydiscussies. En je hebt het bij cliënten zoals Adyen ook over high tech – dan is het handig om te begrijpen wat er op technisch gebied gebeurt. Daarom kan een jonge advocaat in het privacyrecht misschien juist een voordeel zijn.’

Netze: ‘Intern leg ik steeds aan anderen in het bedrijf voor hoe het kan werken. Dat bespreek je met de teams. Want een volledige compliancestructuur die in de praktijk niet werkt, heeft natuurlijk geen zin. DPO’s hebben weleens de naam dat ze moeilijk doen, maar je moet steeds samenwerken, kunt niet in een ivoren toren zitten.’

Maatschappelijke tendens

Abbady: ‘Je moet voor het framework alle afdelingen meekrijgen. Die hebben namelijk het beste zicht op wat er waar gebeurt. Je kunt niet in isolatie werken. Ik ben wel wat theoretisch aangelegd. Ik vind het interessant om de theorie goed te doorgronden en die dan toe te passen op een praktisch probleem. Die combinatie heb je in de advocatuur.’

Netze: ‘Ik hou vooral van de praktische aanpak in het bedrijfsleven. Het daadwerkelijk implementeren van wetgeving motiveert mij meer dan adviezen geven. Ik vind het heel gaaf om er met zijn allen aan te werken. Collega’s komen geregeld naar me toe met vragen: we doen het nu zo, is dat wel goed, of moeten we het aanpassen? Door de maatschappelijke tendens van meer aandacht voor privacy, gaan werknemers er ook zelf meer over nadenken.’

Abbady: ‘Privacy staat tegenwoordig hoog op de radar van veel mensen. Maar bij Adyen zijn ze er wel bijzonder proactief mee bezig. En daarbij is Nadine altijd enorm relaxed. Ook als er veel speelt, houdt zij het hoofd koel, dat vind ik heel knap.’

Netze: ‘Van Shima heb ik geleerd om de juridische kant helder en duidelijk op tafel te leggen, ook bij mensen zonder juridische achtergrond en ook als dat soms wat direct overkomt. Vind ik knap, hoe ze dat als jonge advocaat bij de cliënt toepast. En leuk was ook hoe ze hier binnenkwam. Wij zijn een tech bedrijf, lopen op sneakers, dragen een hoodie. Shima kwam op hoge hakken en in een mooi jurkje, en ze bleef dat doen. Ze blijft zichzelf.’

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.