
ACM jaarverslag: 2022 in teken van turbulentie energiemarkt
Instabiele markten vragen om een stevige en wendbare toezichthouder om ongewenste uitkomsten voor mensen en bedrijven te voorkomen. Dit schrijft de ACM in haar jaarverslag over 2022. Volgens de toezichthouder ‘een jaar waarin de hele samenleving hard werd geraakt door de turbulentie op de energiemarkt’.
Als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen heeft de ACM in 2022 meer focus gelegd op de energiemarkt. Zo zijn de eisen voor energieleveranciers aangescherpt en naleving afgedwongen van de 30-dagentermijn bij prijsverhogingen. Ook deed de ACM extra onderzoek om te controleren of energieleveranciers voldoende voorbereid zijn op de winter. Verder is met het ACM-toezicht een bijdrage geleverd aan de energietransitie door te zorgen dat elektriciteitsnetten slimmer kunnen worden gebruikt. Ook komend jaar houdt de ACM de focus op de energiemarkt.
De ACM richtte zich in 2022 tevens op de agendathema’s digitale economie en woningmarkt. ACM had aandacht voor online misleiding en toegang tot digitale platforms. In de woningmarkt keek de ACM naar de bescherming van consumenten tegen oneerlijke praktijken van aanbieders van huur- en koopwoningen.
Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘Snel veranderende markten vragen om intensiever toezicht dan stabiele markten. In april 2023 is het precies tien jaar geleden dat de ACM startte als markttoezichthouder. De combinatie binnen de ACM van consumentenbescherming, concurrentietoezicht, regulering, en voorlichting maakt dat we verschillende instrumenten flexibel kunnen inzetten om bij te dragen aan het goed laten werken van markten, nu en in de toekomst. Iedere tijd en iedere markt vraagt om een andere oplossing. De ACM blijft zich daarop aanpassen.’