LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Funkiye van Arkel

Funkiye van Arkel is legal counsel bij verzendplatform Sendcloud in haar geliefde thuisbasis Eindhoven. Na een vooropleiding conservatorium, twee afgeronde masters, een periode aan de Zuidas en 3,5 jaar als advocaat bij HVG Law, heeft ze haar ideale zakelijke rol en omgeving gevonden. ‘Het is een superhippe en gave tech scale up, iets totaal anders dan de advocatuur.’

‘Sinds mijn vierde speel ik al viool. Ik overwoog naar het conservatorium te gaan en heb het hele voortraject afgerond. Toen ik daar rondliep, ontdekte ik dat ik daar als persoon helemaal niet tussen pas. Ik besloot van mijn hobby niet mijn beroep te maken. Tijdens mijn rechtenstudie voelde ik met mijn medestudenten juist wel heel sterk een klik.

Mijn Nederlandse vader, een groot liefhebber van klassieke muziek, was wiskundeprofessor. Mijn Nigeriaanse moeder was kapster in Nigeria en assemblagemedewerkster in de metaalindustrie. Ze ontmoetten elkaar in Nigeria, waar mijn vader zeven jaar gewerkt en gewoond heeft, en zijn samen met mijn halfzus naar Nederland gekomen. Ik ben in Eindhoven heel Nederlands opgevoed, maar houd wel veel van Nigeriaans eten en muziek. We hebben in Nigeria een supergrote familie die ik niet goed ken, omdat ik er nooit ben geweest. Daarheen gaan brengt veel sociale druk met zich mee.

Ik wist al vroeg: ik wil als advocaat het zakelijke leven in. Maar gaandeweg ontdekte ik dat de long hours aan de Zuidas en het hectische Amsterdam me toch niet zo trekken. Na 1,5 jaar als juridisch adviseur bij de rechtswinkel werkte ik zes maanden als werkstudent voor het kleine Van Boxtel Advocaten, waar vooral mensen kwamen met een persoonlijk geschil.

Mijn stages bij het zakelijke Boels Zanders en Stibbe bevielen stukken beter. Toen de afrondingsfase van mijn master Ondernemingsrecht aanbrak, vond ik het te vroeg om te gaan werken. Daarom begon ik aan een tweede master; International Business Taxation.Via een business course in San Francisco werkte ik vervolgens als werkstudent belastingrecht bij Deloitte. Na afloop dacht ik: ik ga lekker terug naar het Zuiden. Eindhoven is echt mijn stad, en Deloitte had ook daar een vestiging.

Toen mijn belastingrechtscriptie bijna klaar was, besloot ik tóch als ondernemingsrechtadvocaat aan de bak te gaan bij HVG Law, ook in Eindhoven. Bij HVG Law heb ik bijna 3,5 jaar met veel plezier gewerkt, en in korte tijd superveel geleerd. Ik zat op de M&A-praktijk met bijbehorende pieken en dalen, en verrichtte daarnaast veel werkzaamheden voor een startup. In het fiscaal recht word je als een soort noodzakelijk kwaad gezien en sta je ver van de business af.

Ik wilde op de voorgrond iets doen waar klanten echt blij van worden. Dankzij die tweede master internationaal belastingrecht heb ik wel een veel bredere visie ontwikkeld. Daar ben ik heel blij mee, want klanten kunnen daar hun voordeel mee doen.

Na een fijn afscheid bij HVG Law begon ik een halfjaar geleden als legal counsel bij Sendcloud, Europa’s grootste verzendplatform dat webwinkels concurrentievoordeel geeft door het volledige verzendproces te automatiseren. Het is een superhippe en gave tech scale up, iets totaal anders dan de advocatuur. Tijdens de coronaperiode was de pakketservice booming business en verdubbelde Sendcloud in omvang. Inmiddels zijn er bijna 500 mensen in dienst. Er gebeurt veel, ook op juridisch vlak. Dankzij mijn expertise en de korte lijntjes binnen dit bedrijf kan ik echt een verandering teweegbrengen. Ik heb het hier enorm naar mijn zin.

De jongere generatie vindt een goede work-life balance heel belangrijk, en daar speelt Sendcloud goed op in. De gemiddelde leeftijd hier is dertig. Sendcloud zegt: als je hier drie jaar werkt, krijg je een gratis sabbatical van ons. Het is belangrijk dat je fit blijft en een uitlaatklep hebt, dus we organiseren wekelijks een gratis bootcamp op kantoor. Er is een fitnessruimte, pooltafel, leuke borrels en thuiswerken is geen probleem. Niemand loopt hier strak in pak. In de advocatuur heerst zo’n andere sfeer. Daar is het: een spijkerbroek is niet zo netjes, en je sneakers doe je maar aan op casual Friday.

Ik heb nooit last gehad van discriminatie en me altijd goed op mijn plek gevoeld, misschien omdat ik half Nederlands ben. Misschien ben ik soms zelfs eerder positief gediscrimineerd. Dan zeggen mensen: “Oh ja Funkiye, misschien is het goed als jij dat doet.” Ik ben natuurlijk altijd aangenomen om mijn kunnen, en niet om hoe ik eruitzie. Maar ik vind het prima als een bedrijf laat zien dat ze mensen met een multiculturele achtergrond aannemen. Het valt me wel op dat weinig mensen met een andere culturele achtergrond of kleur werken binnen de advocatuur.

Afgelopen december heb ik eindelijk de scriptie voor mijn master Ondernemingsrecht ingeleverd en ben ik daarin afgestudeerd. Ik ben echt heel trots op mezelf dat me dat tóch is gelukt. Wanneer je een tweede master doet, moet je je eerste master openlaten als je niet het zevenvoudige aan collegegeld wil betalen. Daarom schreef ik expres mijn scriptie ondernemingsrecht niet af toen ik aan mijn tax master begon. Door mijn fulltime baan bij HVG Law en de beroepsopleiding advocatuur bleef die scriptie ook daarna nog een tijd liggen.

Tussen 2013 en 2018 trad ik regelmatig op als violist. Via contacten van de muziekschool en de vooropleiding conservatorium kwam ik onder meer terecht bij de Universiteit Maastricht, waar men musici zocht om te spelen tijdens bachelor-uitreikingen. Het is heel leuk om te zien hoe muziek tóch een plekje heeft gekregen in mijn leven. Viool spelen is voor mij net als paardrijden: een vanzelfsprekende vorm van ontspanning. Ik speel nog steeds thuis, voor mezelf of tijdens een gezellig duet met vriendinnen.’

Ferdinand Grapperhaus nieuwe topman Deloitte Legal

Ferdinand Grapperhaus is door Deloitte per 1 februari aangesteld als nieuwe topman van de tak die zich op juridische dienstverlening richt. De benoeming is aanvankelijk stilgehouden, in verband met de persoonlijke beveiliging van de oud-minister. Dat bevestigt het accountantskantoor na vragen van het FD. CDA’er Grapperhaus (1959) was van 2017 tot

Lees Verder >

Een nieuwe Job

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Funkiye van Arkel

Funkiye van Arkel is legal counsel bij verzendplatform Sendcloud in haar geliefde thuisbasis Eindhoven. Na een vooropleiding conservatorium, twee afgeronde masters, een periode aan de Zuidas en 3,5 jaar als advocaat bij HVG Law, heeft ze haar ideale zakelijke rol en omgeving gevonden. ‘Het is een superhippe en gave tech scale up, iets totaal anders dan de advocatuur.’

‘Sinds mijn vierde speel ik al viool. Ik overwoog naar het conservatorium te gaan en heb het hele voortraject afgerond. Toen ik daar rondliep, ontdekte ik dat ik daar als persoon helemaal niet tussen pas. Ik besloot van mijn hobby niet mijn beroep te maken. Tijdens mijn rechtenstudie voelde ik met mijn medestudenten juist wel heel sterk een klik.

Mijn Nederlandse vader, een groot liefhebber van klassieke muziek, was wiskundeprofessor. Mijn Nigeriaanse moeder was kapster in Nigeria en assemblagemedewerkster in de metaalindustrie. Ze ontmoetten elkaar in Nigeria, waar mijn vader zeven jaar gewerkt en gewoond heeft, en zijn samen met mijn halfzus naar Nederland gekomen. Ik ben in Eindhoven heel Nederlands opgevoed, maar houd wel veel van Nigeriaans eten en muziek. We hebben in Nigeria een supergrote familie die ik niet goed ken, omdat ik er nooit ben geweest. Daarheen gaan brengt veel sociale druk met zich mee.

Ik wist al vroeg: ik wil als advocaat het zakelijke leven in. Maar gaandeweg ontdekte ik dat de long hours aan de Zuidas en het hectische Amsterdam me toch niet zo trekken. Na 1,5 jaar als juridisch adviseur bij de rechtswinkel werkte ik zes maanden als werkstudent voor het kleine Van Boxtel Advocaten, waar vooral mensen kwamen met een persoonlijk geschil.

Mijn stages bij het zakelijke Boels Zanders en Stibbe bevielen stukken beter. Toen de afrondingsfase van mijn master Ondernemingsrecht aanbrak, vond ik het te vroeg om te gaan werken. Daarom begon ik aan een tweede master; International Business Taxation.Via een business course in San Francisco werkte ik vervolgens als werkstudent belastingrecht bij Deloitte. Na afloop dacht ik: ik ga lekker terug naar het Zuiden. Eindhoven is echt mijn stad, en Deloitte had ook daar een vestiging.

Toen mijn belastingrechtscriptie bijna klaar was, besloot ik tóch als ondernemingsrechtadvocaat aan de bak te gaan bij HVG Law, ook in Eindhoven. Bij HVG Law heb ik bijna 3,5 jaar met veel plezier gewerkt, en in korte tijd superveel geleerd. Ik zat op de M&A-praktijk met bijbehorende pieken en dalen, en verrichtte daarnaast veel werkzaamheden voor een startup. In het fiscaal recht word je als een soort noodzakelijk kwaad gezien en sta je ver van de business af.

Ik wilde op de voorgrond iets doen waar klanten echt blij van worden. Dankzij die tweede master internationaal belastingrecht heb ik wel een veel bredere visie ontwikkeld. Daar ben ik heel blij mee, want klanten kunnen daar hun voordeel mee doen.

Na een fijn afscheid bij HVG Law begon ik een halfjaar geleden als legal counsel bij Sendcloud, Europa’s grootste verzendplatform dat webwinkels concurrentievoordeel geeft door het volledige verzendproces te automatiseren. Het is een superhippe en gave tech scale up, iets totaal anders dan de advocatuur. Tijdens de coronaperiode was de pakketservice booming business en verdubbelde Sendcloud in omvang. Inmiddels zijn er bijna 500 mensen in dienst. Er gebeurt veel, ook op juridisch vlak. Dankzij mijn expertise en de korte lijntjes binnen dit bedrijf kan ik echt een verandering teweegbrengen. Ik heb het hier enorm naar mijn zin.

De jongere generatie vindt een goede work-life balance heel belangrijk, en daar speelt Sendcloud goed op in. De gemiddelde leeftijd hier is dertig. Sendcloud zegt: als je hier drie jaar werkt, krijg je een gratis sabbatical van ons. Het is belangrijk dat je fit blijft en een uitlaatklep hebt, dus we organiseren wekelijks een gratis bootcamp op kantoor. Er is een fitnessruimte, pooltafel, leuke borrels en thuiswerken is geen probleem. Niemand loopt hier strak in pak. In de advocatuur heerst zo’n andere sfeer. Daar is het: een spijkerbroek is niet zo netjes, en je sneakers doe je maar aan op casual Friday.

Ik heb nooit last gehad van discriminatie en me altijd goed op mijn plek gevoeld, misschien omdat ik half Nederlands ben. Misschien ben ik soms zelfs eerder positief gediscrimineerd. Dan zeggen mensen: “Oh ja Funkiye, misschien is het goed als jij dat doet.” Ik ben natuurlijk altijd aangenomen om mijn kunnen, en niet om hoe ik eruitzie. Maar ik vind het prima als een bedrijf laat zien dat ze mensen met een multiculturele achtergrond aannemen. Het valt me wel op dat weinig mensen met een andere culturele achtergrond of kleur werken binnen de advocatuur.

Afgelopen december heb ik eindelijk de scriptie voor mijn master Ondernemingsrecht ingeleverd en ben ik daarin afgestudeerd. Ik ben echt heel trots op mezelf dat me dat tóch is gelukt. Wanneer je een tweede master doet, moet je je eerste master openlaten als je niet het zevenvoudige aan collegegeld wil betalen. Daarom schreef ik expres mijn scriptie ondernemingsrecht niet af toen ik aan mijn tax master begon. Door mijn fulltime baan bij HVG Law en de beroepsopleiding advocatuur bleef die scriptie ook daarna nog een tijd liggen.

Tussen 2013 en 2018 trad ik regelmatig op als violist. Via contacten van de muziekschool en de vooropleiding conservatorium kwam ik onder meer terecht bij de Universiteit Maastricht, waar men musici zocht om te spelen tijdens bachelor-uitreikingen. Het is heel leuk om te zien hoe muziek tóch een plekje heeft gekregen in mijn leven. Viool spelen is voor mij net als paardrijden: een vanzelfsprekende vorm van ontspanning. Ik speel nog steeds thuis, voor mezelf of tijdens een gezellig duet met vriendinnen.’

Eerdere Berichten

Juridicum Vitae: Bram Reinke

Als legal counsel bij het dynamische Panattoni Europe focust Bram Reinke op vastgoed en internationaal ondernemingsrecht. De eerste vier jaar van zijn carrière was hij

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.