LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Lieselotte Schijf

Lieselotte Schijf is legal counsel bij techbedrijf NewMotion, onderdeel van de Shell-groep. Hiervoor werkte ze vijf jaar als advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en hield ze zich onder meer bezig met The Ocean Cleanup. ‘Ik ben een product van mensen die me gaandeweg op verschillende gebieden hebben geïnspireerd.’

‘Ik kom uit een bètafamilie; mijn ouders waren beiden apotheker. Een rechtenstudie stond niet op mijn radar, onder meer omdat ik dyslexie heb. Dat is bij mij al vroeg ontdekt. Hoewel ik goede begeleiding en training kreeg om met mijn dyslexie om te gaan, werd me verteld geen studierichting of beroep te kiezen waarbij ik veel zou moeten lezen. Ik wilde graag het tegendeel bewijzen.

Aan het honours college University College Roosevelt studeerde ik Social Science met een focus op internationale betrekkingen en politicologie. Ik raakte geïnspireerd door bevlogen rechtenhoogleraren. Zij wekten mijn belangstelling voor het internationaal recht. Tijdens een uitwisseling met de University of Wisconsin-Madison verdiepte ik me verder in het recht. Daarna heb ik aan de Universiteit Utrecht de bachelor Nederlands Recht gedaan, en tegelijkertijd de Master Internationaal Publiekrecht.

Mijn eerste stage liep ik op de sectie M&A van De Brauw. Vervolgens liep ik stage bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de VN in Genève. Bij de VN woonde ik vergaderingen bij over onder andere de Ebola-uitbraak, de opkomst van IS in Syrië en MH17. Het was bijzonder om daar in die turbulente tijd te mogen rondlopen en een kleine bijdrage te leveren. Ik vond de VN een beetje een log en langzaam apparaat. Het is veel vergaderen, zelfs in de avonduren tijdens borrels. Ik heb serieus nagedacht over het BZ-klasje, maar zag daarvan af. Mijn voorkeur gaat niet zozeer uit naar het “buitenkantwerk” maar naar de inhoud en het zelfstandig kunnen optreden en werken.

Na mijn afstuderen ben ik teruggekeerd bij De Brauw. Ik begon op de afdeling M&A en stapte na 1,5 jaar over naar arbitrage, waar ik medewerker werd. Meestal werkte ik met een groot team intensief aan zaken met grote belangen. Dat samenwerken vond ik het allerleukst. Namens De Brauw deed ik daarnaast pro bono werk voor The Ocean Cleanup. The Ocean Cleanup houdt zich bezig met het opruimen van plastic uit oceanen. Daar kwamen veel aspecten van internationaal zeerecht bij kijken. Dat wettelijk kader paste niet goed bij de ambities en activiteiten van de Ocean Cleanup, en vergde juridische creativiteit. Ik heb het bij De Brauw erg naar mijn zin gehad.

Bij De Brauw werkten we aan grote zaken met harde deadlines. Dat kon soms intens zijn qua uren, bijvoorbeeld wanneer je met het team tot diep in de nacht in een zogeheten war room zat. Tegelijkertijd waren dat de gezelligste momenten. Er gaat muziek aan terwijl je wacht op de andere kant, en na afloop ga je samen de stad in. Die momenten zal ik nooit vergeten, net als de arbitrage hearing waar we twee jaar naartoe hadden gewerkt.

Na het overlijden van mijn vader zo’n drie jaar geleden voelde ik de drang me te verdiepen in wat voor mij het meest belangrijk is. Aanvankelijk haalde ik veel uit mijn werk bij De Brauw, maar dat veranderde na die ingrijpende gebeurtenis. De Brauw is heel inspirerend; je werkt samen met de beste juristen op een bepaald gebied. Er wordt veel van je gevraagd; het is topsport, dus is het van belang je er gelukkig te voelen. Na verloop van tijd ervoer ik een zekere frictie omdat door de werkdruk andere interesses onvoldoende aan bod konden komen.

Ik wilde werken voor een bedrijf met op z’n minst een duurzaamheidselement, waar je je breed en interdisciplinair kunt ontwikkelen. NewMotion sluit daar goed op aan. Bovendien wilde ik naast mijn werk ruimte hebben voor mijn hobby keramiek, en mijn passie voor koken. Dat laatste kan ik nu elke avond doen. Tijdens mijn periode bij De Brauw ontbrak die mogelijkheid structureel.

NewMotion, dat in 2022 wordt gerebrand naar Shell Recharge Solutions, is een jong techbedrijf dat zich bezighoudt met laadoplossingen voor elektrische voertuigen. We zijn onderdeel van de Shell-groep, en zitten nu in de overgangsfase van scale-up naar corporate. Als legal team worden we regelmatig met ingewikkelde juridische vraagstukken geconfronteerd. Het mooie van mijn functie bij NewMotion is dat je een overzicht krijgt van alle juridische aspecten die een rol spelen binnen het bedrijf. Bij De Brauw leer je heel goed inzoomen; hier leer je juist uitzoomen.

Wat ik nu doe, past me als een jas. Als bedrijfsjurist bij NewMotion adviseer ik breed binnen alle lagen van het bedrijf, een-op-een of als onderdeel van grote interdisciplinaire teams. Daarbij focus ik op wat voor de lange termijn zinvol is. Het is ook vergelijkbaar met keramiek en koken: als de basis, vorm of ingrediënten niet goed zijn, moet je geen volgende stap zetten.’

Ferdinand Grapperhaus nieuwe topman Deloitte Legal

Ferdinand Grapperhaus is door Deloitte per 1 februari aangesteld als nieuwe topman van de tak die zich op juridische dienstverlening richt. De benoeming is aanvankelijk stilgehouden, in verband met de persoonlijke beveiliging van de oud-minister. Dat bevestigt het accountantskantoor na vragen van het FD. CDA’er Grapperhaus (1959) was van 2017 tot

Lees Verder >

Een nieuwe Job

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Lieselotte Schijf

Lieselotte Schijf is legal counsel bij techbedrijf NewMotion, onderdeel van de Shell-groep. Hiervoor werkte ze vijf jaar als advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en hield ze zich onder meer bezig met The Ocean Cleanup. ‘Ik ben een product van mensen die me gaandeweg op verschillende gebieden hebben geïnspireerd.’

‘Ik kom uit een bètafamilie; mijn ouders waren beiden apotheker. Een rechtenstudie stond niet op mijn radar, onder meer omdat ik dyslexie heb. Dat is bij mij al vroeg ontdekt. Hoewel ik goede begeleiding en training kreeg om met mijn dyslexie om te gaan, werd me verteld geen studierichting of beroep te kiezen waarbij ik veel zou moeten lezen. Ik wilde graag het tegendeel bewijzen.

Aan het honours college University College Roosevelt studeerde ik Social Science met een focus op internationale betrekkingen en politicologie. Ik raakte geïnspireerd door bevlogen rechtenhoogleraren. Zij wekten mijn belangstelling voor het internationaal recht. Tijdens een uitwisseling met de University of Wisconsin-Madison verdiepte ik me verder in het recht. Daarna heb ik aan de Universiteit Utrecht de bachelor Nederlands Recht gedaan, en tegelijkertijd de Master Internationaal Publiekrecht.

Mijn eerste stage liep ik op de sectie M&A van De Brauw. Vervolgens liep ik stage bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de VN in Genève. Bij de VN woonde ik vergaderingen bij over onder andere de Ebola-uitbraak, de opkomst van IS in Syrië en MH17. Het was bijzonder om daar in die turbulente tijd te mogen rondlopen en een kleine bijdrage te leveren. Ik vond de VN een beetje een log en langzaam apparaat. Het is veel vergaderen, zelfs in de avonduren tijdens borrels. Ik heb serieus nagedacht over het BZ-klasje, maar zag daarvan af. Mijn voorkeur gaat niet zozeer uit naar het “buitenkantwerk” maar naar de inhoud en het zelfstandig kunnen optreden en werken.

Na mijn afstuderen ben ik teruggekeerd bij De Brauw. Ik begon op de afdeling M&A en stapte na 1,5 jaar over naar arbitrage, waar ik medewerker werd. Meestal werkte ik met een groot team intensief aan zaken met grote belangen. Dat samenwerken vond ik het allerleukst. Namens De Brauw deed ik daarnaast pro bono werk voor The Ocean Cleanup. The Ocean Cleanup houdt zich bezig met het opruimen van plastic uit oceanen. Daar kwamen veel aspecten van internationaal zeerecht bij kijken. Dat wettelijk kader paste niet goed bij de ambities en activiteiten van de Ocean Cleanup, en vergde juridische creativiteit. Ik heb het bij De Brauw erg naar mijn zin gehad.

Bij De Brauw werkten we aan grote zaken met harde deadlines. Dat kon soms intens zijn qua uren, bijvoorbeeld wanneer je met het team tot diep in de nacht in een zogeheten war room zat. Tegelijkertijd waren dat de gezelligste momenten. Er gaat muziek aan terwijl je wacht op de andere kant, en na afloop ga je samen de stad in. Die momenten zal ik nooit vergeten, net als de arbitrage hearing waar we twee jaar naartoe hadden gewerkt.

Na het overlijden van mijn vader zo’n drie jaar geleden voelde ik de drang me te verdiepen in wat voor mij het meest belangrijk is. Aanvankelijk haalde ik veel uit mijn werk bij De Brauw, maar dat veranderde na die ingrijpende gebeurtenis. De Brauw is heel inspirerend; je werkt samen met de beste juristen op een bepaald gebied. Er wordt veel van je gevraagd; het is topsport, dus is het van belang je er gelukkig te voelen. Na verloop van tijd ervoer ik een zekere frictie omdat door de werkdruk andere interesses onvoldoende aan bod konden komen.

Ik wilde werken voor een bedrijf met op z’n minst een duurzaamheidselement, waar je je breed en interdisciplinair kunt ontwikkelen. NewMotion sluit daar goed op aan. Bovendien wilde ik naast mijn werk ruimte hebben voor mijn hobby keramiek, en mijn passie voor koken. Dat laatste kan ik nu elke avond doen. Tijdens mijn periode bij De Brauw ontbrak die mogelijkheid structureel.

NewMotion, dat in 2022 wordt gerebrand naar Shell Recharge Solutions, is een jong techbedrijf dat zich bezighoudt met laadoplossingen voor elektrische voertuigen. We zijn onderdeel van de Shell-groep, en zitten nu in de overgangsfase van scale-up naar corporate. Als legal team worden we regelmatig met ingewikkelde juridische vraagstukken geconfronteerd. Het mooie van mijn functie bij NewMotion is dat je een overzicht krijgt van alle juridische aspecten die een rol spelen binnen het bedrijf. Bij De Brauw leer je heel goed inzoomen; hier leer je juist uitzoomen.

Wat ik nu doe, past me als een jas. Als bedrijfsjurist bij NewMotion adviseer ik breed binnen alle lagen van het bedrijf, een-op-een of als onderdeel van grote interdisciplinaire teams. Daarbij focus ik op wat voor de lange termijn zinvol is. Het is ook vergelijkbaar met keramiek en koken: als de basis, vorm of ingrediënten niet goed zijn, moet je geen volgende stap zetten.’

Eerdere Berichten

Juridicum Vitae: Bram Reinke

Als legal counsel bij het dynamische Panattoni Europe focust Bram Reinke op vastgoed en internationaal ondernemingsrecht. De eerste vier jaar van zijn carrière was hij

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.