LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Luciano Dundas, bedrijfsjurist bij Zorg en Zekerheid

Luciano Dundas switchte als advocaat van Nederland naar de Nederlandse Antillen en weer terug, en was werkzaam in verschillende rechtsgebieden. Nu is hij bedrijfsjurist. ‘Ik ben met strafrecht gestopt na een behoorlijke heavy mensensmokkelzaak in Sint Maarten. Een boot met veel te veel mensen aan boord was gekapseisd bij Tortola, een van de Britse Maagdeneilanden. Er waren ook kinderen omgekomen.’

‘Ik ben in Den Haag geboren en getogen, en heb Rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Van 2010 tot 2019 werkte ik in het Caribisch gebied; eerst 6,5 jaar op Sint Maarten, daarna drie jaar op Bonaire. Op beide eilanden wordt vooral een algemene rechtspraktijk gevoerd. Als advocaat heb ik daardoor brede ervaring opgedaan. Ik ben teruggekeerd naar Nederland om dichter bij familie te zijn.

Tijdens mijn stage bij HIL International Lawyers in Amsterdam zag ik een vacature op Sint Maarten voorbijkomen. Die kans greep ik met beide handen aan. Dat had niets te maken met mijn achtergrond; mijn ouders zijn geboren in Suriname. Dat is heel anders.

Na twee jaar als advocaat-stagiair bij Bermon Law Offices and Legislative Services op Sint Maarten werd ik advocaat-medewerker. Ik bleef tot medio 2016, en switchte toen naar Bonaire International Lawyers B.V. In Bonaire was ik lid van de lokale Raad van Toezicht van de Orde van Advocaten, en gaf ik anderhalf jaar volwassenen les in het vak ‘Nederlands recht begrepen’ aan het Opleidingsinstituut Caribisch Nederland. Het recht op de eilanden kent maar enkele verschillen met het Nederlandse recht.

Op Sint Maarten werd ik als advocaat-stagiair veel meer in het diepe gegooid dan in Nederland, waar ik vooral op de achtergrond aan juridische stukken werkte. Ik behandelde bijvoorbeeld zo zelfstandig mogelijk civiele zaken tegen een bank of overheidsinstelling, werk dat in Nederland wordt gedaan door de grotere kantoren of ervaren advocaten.

Mijn vader, die ook rechten heeft gestudeerd, is mijn belangrijkste voorbeeld. Hij leerde mij vanaf jonge leeftijd dat het belangrijk is je rechten en plichten te kennen, dat je juridisch je mannetje moet kunnen staan.

Twee zaken uit mijn tijd als advocaat springen er voor mij uit. In Bonaire heb ik namens een cliënt een civiele procedure aangespannen tegen een bank. Die stelde op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme dat de rekening van mijn cliënt zou worden gesloten als hij geen informatie zou verstrekken ter completering van het cliëntendossier. De cliënt weigerde hieraan mee te werken. Hij was al klant voordat de wet in werking trad, en er was geen indicatie van dubieuze transacties. Het was lastige materie, maar we hebben die zaak wel gewonnen.

De andere zaak betrof een man uit Venezuela, die sinds zijn eerste levensjaar met zijn moeder op Bonaire woont. Hij werd voor het eerst veroordeeld, wegens een drugsdelict. Hij dreigde na zijn detentie te worden uitgezet omdat hij geen legale status had. Zijn veroordeling was onherroepelijk omdat hij niet in hoger beroep was gegaan. Toen ik de zaak aannam, dacht ik: de kans is groot dat ze hem uitzetten. Uiteindelijk hebben we de zaak toch gewonnen.‘Je moet bij het behandelen van zo’n dossier stalen zenuwen hebben en er nuchter mee omgaan’

Ik ben met strafrecht gestopt na een behoorlijke heavy mensensmokkelzaak in Sint Maarten. Een boot met veel te veel mensen aan boord was gekapseisd bij Tortola, een van de Britse Maagdeneilanden. Er waren ook kinderen omgekomen. Ik vertegenwoordigde iemand die de mensen vervoerde naar de kust. Je moet bij het behandelen van zo’n dossier stalen zenuwen hebben en er nuchter mee omgaan. Als je er te veel emotie in mengt, kun je de zaak niet goed behandelen. Ik dacht: dit is mijn laatste strafzaak, ik wil dit gewoon niet meer. Gelukkig heb ik mijn toenmalige werkgever ervan kunnen overtuigen mij voortaan het civiele recht te laten doen.

De leukste zaken zijn die waarbij je twijfelt over de juridische haalbaarheid, goed juridisch onderzoek verricht, en dan tot je eigen verbazing een zaak wint. Gevoelsmatig geeft het mij meer voldoening om een kleine partij bij te staan tegenover een grotere tegenpartij; het David en Goliath-gevoel. Mits die klant natuurlijk redelijk is, en zijn verhaal juridisch plausibel.

Een collega zei ooit tegen me: “Je cliënt is je ergste vijand!” Pas later snapte ik die wijze les. Als je het goed doet, ben je een held voor je cliënt. Totdat het aankomt op betaling van de gefactureerde werkzaamheden. Sommige cliënten kunnen vals worden, omdat ze menen dat de factuur te hoog is. Dan komen ze ineens met allerlei kritiek. Ik heb dit zelfs meegemaakt nadat ik voor mijn cliënt een zaak had gewonnen. De cliënt klaagde dat ik niet – zoals de tegenadvocaat – fanatiek was in de rechtszaal. Ik zei: “Dat die andere advocaat stond te schreeuwen, dat is nu eenmaal zijn pleitstijl. Hij wilde op de emotie spelen, misschien omdat hij juridisch niet echt wat te berde had te brengen. Ónze zaak was juridisch goed, dat was voldoende.”

Sinds September 2020 werk ik als bedrijfsjurist bij zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid in Leiden. Ik heb er bewust voor gekozen in Nederland als bedrijfsjurist verder te gaan. Ik houd me bezig met kwesties op het gebied van de Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg. Dat is totaal nieuw voor mij, en daardoor des te uitdagender.’

Ferdinand Grapperhaus nieuwe topman Deloitte Legal

Ferdinand Grapperhaus is door Deloitte per 1 februari aangesteld als nieuwe topman van de tak die zich op juridische dienstverlening richt. De benoeming is aanvankelijk stilgehouden, in verband met de persoonlijke beveiliging van de oud-minister. Dat bevestigt het accountantskantoor na vragen van het FD. CDA’er Grapperhaus (1959) was van 2017 tot

Lees Verder >

Een nieuwe Job

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Luciano Dundas, bedrijfsjurist bij Zorg en Zekerheid

Luciano Dundas switchte als advocaat van Nederland naar de Nederlandse Antillen en weer terug, en was werkzaam in verschillende rechtsgebieden. Nu is hij bedrijfsjurist. ‘Ik ben met strafrecht gestopt na een behoorlijke heavy mensensmokkelzaak in Sint Maarten. Een boot met veel te veel mensen aan boord was gekapseisd bij Tortola, een van de Britse Maagdeneilanden. Er waren ook kinderen omgekomen.’

‘Ik ben in Den Haag geboren en getogen, en heb Rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Van 2010 tot 2019 werkte ik in het Caribisch gebied; eerst 6,5 jaar op Sint Maarten, daarna drie jaar op Bonaire. Op beide eilanden wordt vooral een algemene rechtspraktijk gevoerd. Als advocaat heb ik daardoor brede ervaring opgedaan. Ik ben teruggekeerd naar Nederland om dichter bij familie te zijn.

Tijdens mijn stage bij HIL International Lawyers in Amsterdam zag ik een vacature op Sint Maarten voorbijkomen. Die kans greep ik met beide handen aan. Dat had niets te maken met mijn achtergrond; mijn ouders zijn geboren in Suriname. Dat is heel anders.

Na twee jaar als advocaat-stagiair bij Bermon Law Offices and Legislative Services op Sint Maarten werd ik advocaat-medewerker. Ik bleef tot medio 2016, en switchte toen naar Bonaire International Lawyers B.V. In Bonaire was ik lid van de lokale Raad van Toezicht van de Orde van Advocaten, en gaf ik anderhalf jaar volwassenen les in het vak ‘Nederlands recht begrepen’ aan het Opleidingsinstituut Caribisch Nederland. Het recht op de eilanden kent maar enkele verschillen met het Nederlandse recht.

Op Sint Maarten werd ik als advocaat-stagiair veel meer in het diepe gegooid dan in Nederland, waar ik vooral op de achtergrond aan juridische stukken werkte. Ik behandelde bijvoorbeeld zo zelfstandig mogelijk civiele zaken tegen een bank of overheidsinstelling, werk dat in Nederland wordt gedaan door de grotere kantoren of ervaren advocaten.

Mijn vader, die ook rechten heeft gestudeerd, is mijn belangrijkste voorbeeld. Hij leerde mij vanaf jonge leeftijd dat het belangrijk is je rechten en plichten te kennen, dat je juridisch je mannetje moet kunnen staan.

Twee zaken uit mijn tijd als advocaat springen er voor mij uit. In Bonaire heb ik namens een cliënt een civiele procedure aangespannen tegen een bank. Die stelde op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme dat de rekening van mijn cliënt zou worden gesloten als hij geen informatie zou verstrekken ter completering van het cliëntendossier. De cliënt weigerde hieraan mee te werken. Hij was al klant voordat de wet in werking trad, en er was geen indicatie van dubieuze transacties. Het was lastige materie, maar we hebben die zaak wel gewonnen.

De andere zaak betrof een man uit Venezuela, die sinds zijn eerste levensjaar met zijn moeder op Bonaire woont. Hij werd voor het eerst veroordeeld, wegens een drugsdelict. Hij dreigde na zijn detentie te worden uitgezet omdat hij geen legale status had. Zijn veroordeling was onherroepelijk omdat hij niet in hoger beroep was gegaan. Toen ik de zaak aannam, dacht ik: de kans is groot dat ze hem uitzetten. Uiteindelijk hebben we de zaak toch gewonnen.‘Je moet bij het behandelen van zo’n dossier stalen zenuwen hebben en er nuchter mee omgaan’

Ik ben met strafrecht gestopt na een behoorlijke heavy mensensmokkelzaak in Sint Maarten. Een boot met veel te veel mensen aan boord was gekapseisd bij Tortola, een van de Britse Maagdeneilanden. Er waren ook kinderen omgekomen. Ik vertegenwoordigde iemand die de mensen vervoerde naar de kust. Je moet bij het behandelen van zo’n dossier stalen zenuwen hebben en er nuchter mee omgaan. Als je er te veel emotie in mengt, kun je de zaak niet goed behandelen. Ik dacht: dit is mijn laatste strafzaak, ik wil dit gewoon niet meer. Gelukkig heb ik mijn toenmalige werkgever ervan kunnen overtuigen mij voortaan het civiele recht te laten doen.

De leukste zaken zijn die waarbij je twijfelt over de juridische haalbaarheid, goed juridisch onderzoek verricht, en dan tot je eigen verbazing een zaak wint. Gevoelsmatig geeft het mij meer voldoening om een kleine partij bij te staan tegenover een grotere tegenpartij; het David en Goliath-gevoel. Mits die klant natuurlijk redelijk is, en zijn verhaal juridisch plausibel.

Een collega zei ooit tegen me: “Je cliënt is je ergste vijand!” Pas later snapte ik die wijze les. Als je het goed doet, ben je een held voor je cliënt. Totdat het aankomt op betaling van de gefactureerde werkzaamheden. Sommige cliënten kunnen vals worden, omdat ze menen dat de factuur te hoog is. Dan komen ze ineens met allerlei kritiek. Ik heb dit zelfs meegemaakt nadat ik voor mijn cliënt een zaak had gewonnen. De cliënt klaagde dat ik niet – zoals de tegenadvocaat – fanatiek was in de rechtszaal. Ik zei: “Dat die andere advocaat stond te schreeuwen, dat is nu eenmaal zijn pleitstijl. Hij wilde op de emotie spelen, misschien omdat hij juridisch niet echt wat te berde had te brengen. Ónze zaak was juridisch goed, dat was voldoende.”

Sinds September 2020 werk ik als bedrijfsjurist bij zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid in Leiden. Ik heb er bewust voor gekozen in Nederland als bedrijfsjurist verder te gaan. Ik houd me bezig met kwesties op het gebied van de Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg. Dat is totaal nieuw voor mij, en daardoor des te uitdagender.’

Eerdere Berichten

Juridicum Vitae: Bram Reinke

Als legal counsel bij het dynamische Panattoni Europe focust Bram Reinke op vastgoed en internationaal ondernemingsrecht. De eerste vier jaar van zijn carrière was hij

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.