LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Mareille Tol

Eigenaar van eenmanszaak 0900-jurist Mareille Tol heeft tijdens haar loopbaan ervaring opgedaan bij AKD en Merit Advocaten & Adviseurs, en in het bedrijfsleven bij onder meer Darling Ingredients International en Grant Thornton. Dat deed ze afwisselend in vaste dienst en als zelfstandig ondernemer. De combinatie werk en een druk gezinsleven blijft voor Tol een grote uitdaging. ‘Als je hard werkt en alles eruit haalt wat erin zit voor de klant, kun je enorm veel bereiken. Daaruit haal ik mijn voldoening.’

‘In 5 VWO mocht ik voor de klas staan om een pleitoefening te doen. Ik kwam echt uit de verf. Toen wist ik: ik wil advocaat worden. Ik ben afgestudeerd in ondernemingsrecht. Mensen of bedrijven weten vaak niet hoe het recht in elkaar zit. Jij kunt daar zo’n verschil in maken. Dat is onbetaalbaar, en heeft me altijd geboeid. Tijdens mijn rechtenstudie aan de Radboud Universiteit en de VU aan Ik had een bijbaan bij Verweij Advocaten, werkte ik twee jaar bij de rechtswinkel in Nijmegen en acht maanden bij DLA Piper als professional support assistant. Mijn stage liep ik bij Clifford Chance. Het was boeiend en leerzaam om in de internationale setting van Clifford Chance bij grote projecten en grote klanten betrokken te worden.

Tot mijn zesde woonde ik in Niger. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet in Ivoorkust. Mijn moeder is Ivoriaans; mijn vader – een Amsterdammer – werkte lange tijd in verschillende Afrikaanse landen voor UN-HABITAT. Vaak ging het om oorlogsgebieden. Frans is mijn moedertaal; pas na mijn zesde leerde ik Nederlands.

Aan Niger heb ik warme herinneringen overgehouden, maar ik herinner me ook dat we in een restaurant onder tafels moesten duiken omdat er militairen langsreden. Mijn ouders verhuisden naar Nederland omdat ze een stabielere omgeving wilden voor hun kinderen. We woonden eerst in Gelderland en daarna in Brabant. Ik voel niet zoals mijn vader die drang om naar het buitenland te gaan.

Mijn eerste baan vond ik bij AKD. AKD was – van de grote kantoren die ik gezien heb – de beste match. Ik ben er drie jaar gebleven. Toen ik vervolgens de kans kreeg om naar het bedrijfsleven te gaan, heb ik die aangegrepen. MNA Legal heb ik opgericht om als zelfstandig bedrijfsjurist bij zo veel mogelijk verschillende bedrijven aan de slag te kunnen. Ik werkte 2,5 jaar op opdrachtbasis voor Darling Ingredients International, een vleesverwerkingsbedrijf. Binnen die periode was ik tien maanden in vaste dienst bij Travelcard Nederland. Wanneer je een cliënt adviseert, moet je je steeds verdiepen in de belangen van die cliënt. Dat kan naar mijn mening nog beter wanneer je daar zelf hebt gewerkt en de interne bedrijfsprocessen kent.

Met mijn bedrijfservaring op zak ben ik in 2017 teruggekeerd naar een klein advocatenkantoor in Amsterdam; Merit Advocaten & Adviseurs. Daar kon ik veel leren van een ervaren ondernemingsrechtadvocaat. Merit is zowel een advies- als een procespraktijk. Meer dan bij AKD kon ik nu ook procederen, wat ik heel leuk vond. Omdat het zo’n kleine setting was, zat ik heel dicht op de klant. Ik werd overal bij betrokken, en zag van dichtbij hoe het is om zo’n advocatenpraktijk te runnen.

Eén zaak bij Merit Advocaten zal me altijd bij blijven. De wederpartij had een vordering van €120.000 op mijn cliënt. Die wederpartij is in het ongelijk gesteld door te weinig bewijs, en stelde hoger beroep in. Uiteindelijk heb ik de zaak met gesloten beurzen geschikt. Dat was zo’n machtig moment. Als je hard werkt en alles eruit haalt wat erin zit voor de klant, kun je enorm veel bereiken. Daaruit haal ik mijn voldoening. De waardering die je krijgt is onbetaalbaar.’

Uiteindelijk heb ik niet gekozen voor het advocaat-ondernemerschap. Ik wilde ook tijd stoppen in mijn gezin met drie kinderen. Het binnenhalen en vasthouden van klanten is een grote uitdaging. Dan vind ik het niet netjes als de één er vol voor gaat, en de ander zoekt naar een juiste privé-werkbalans. Via via kwam de vacature senior legal consultant bij accountantskantoor Grand Thornton op mijn pad. Tijdens mijn jaar bij Grand Thornton heb ik veel geleerd als externe, onafhankelijke bedrijfsjurist in een externe setting. Ik vond dat goed bij me passen, maar de werk-privébalans was opnieuw een vraagteken.

Sinds januari 2022 ben ik opnieuw zelfstandig. De eerste klant van 0900-jurist – best een aardig bedrijf met meerdere vestigingen – is alvast heel tevreden. De adviespraktijk vind ik het leukst, en het werk als extern bedrijfsjurist past het beste bij me. Als bedrijfsjurist voel ik minder afstand tussen mij en mijn klant; ik ben meer sparringpartner, en word sneller betrokken bij de day-to-day business van een bedrijf.’

Ferdinand Grapperhaus nieuwe topman Deloitte Legal

Ferdinand Grapperhaus is door Deloitte per 1 februari aangesteld als nieuwe topman van de tak die zich op juridische dienstverlening richt. De benoeming is aanvankelijk stilgehouden, in verband met de persoonlijke beveiliging van de oud-minister. Dat bevestigt het accountantskantoor na vragen van het FD. CDA’er Grapperhaus (1959) was van 2017 tot

Lees Verder >

Een nieuwe Job

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Mareille Tol

Eigenaar van eenmanszaak 0900-jurist Mareille Tol heeft tijdens haar loopbaan ervaring opgedaan bij AKD en Merit Advocaten & Adviseurs, en in het bedrijfsleven bij onder meer Darling Ingredients International en Grant Thornton. Dat deed ze afwisselend in vaste dienst en als zelfstandig ondernemer. De combinatie werk en een druk gezinsleven blijft voor Tol een grote uitdaging. ‘Als je hard werkt en alles eruit haalt wat erin zit voor de klant, kun je enorm veel bereiken. Daaruit haal ik mijn voldoening.’

‘In 5 VWO mocht ik voor de klas staan om een pleitoefening te doen. Ik kwam echt uit de verf. Toen wist ik: ik wil advocaat worden. Ik ben afgestudeerd in ondernemingsrecht. Mensen of bedrijven weten vaak niet hoe het recht in elkaar zit. Jij kunt daar zo’n verschil in maken. Dat is onbetaalbaar, en heeft me altijd geboeid. Tijdens mijn rechtenstudie aan de Radboud Universiteit en de VU aan Ik had een bijbaan bij Verweij Advocaten, werkte ik twee jaar bij de rechtswinkel in Nijmegen en acht maanden bij DLA Piper als professional support assistant. Mijn stage liep ik bij Clifford Chance. Het was boeiend en leerzaam om in de internationale setting van Clifford Chance bij grote projecten en grote klanten betrokken te worden.

Tot mijn zesde woonde ik in Niger. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet in Ivoorkust. Mijn moeder is Ivoriaans; mijn vader – een Amsterdammer – werkte lange tijd in verschillende Afrikaanse landen voor UN-HABITAT. Vaak ging het om oorlogsgebieden. Frans is mijn moedertaal; pas na mijn zesde leerde ik Nederlands.

Aan Niger heb ik warme herinneringen overgehouden, maar ik herinner me ook dat we in een restaurant onder tafels moesten duiken omdat er militairen langsreden. Mijn ouders verhuisden naar Nederland omdat ze een stabielere omgeving wilden voor hun kinderen. We woonden eerst in Gelderland en daarna in Brabant. Ik voel niet zoals mijn vader die drang om naar het buitenland te gaan.

Mijn eerste baan vond ik bij AKD. AKD was – van de grote kantoren die ik gezien heb – de beste match. Ik ben er drie jaar gebleven. Toen ik vervolgens de kans kreeg om naar het bedrijfsleven te gaan, heb ik die aangegrepen. MNA Legal heb ik opgericht om als zelfstandig bedrijfsjurist bij zo veel mogelijk verschillende bedrijven aan de slag te kunnen. Ik werkte 2,5 jaar op opdrachtbasis voor Darling Ingredients International, een vleesverwerkingsbedrijf. Binnen die periode was ik tien maanden in vaste dienst bij Travelcard Nederland. Wanneer je een cliënt adviseert, moet je je steeds verdiepen in de belangen van die cliënt. Dat kan naar mijn mening nog beter wanneer je daar zelf hebt gewerkt en de interne bedrijfsprocessen kent.

Met mijn bedrijfservaring op zak ben ik in 2017 teruggekeerd naar een klein advocatenkantoor in Amsterdam; Merit Advocaten & Adviseurs. Daar kon ik veel leren van een ervaren ondernemingsrechtadvocaat. Merit is zowel een advies- als een procespraktijk. Meer dan bij AKD kon ik nu ook procederen, wat ik heel leuk vond. Omdat het zo’n kleine setting was, zat ik heel dicht op de klant. Ik werd overal bij betrokken, en zag van dichtbij hoe het is om zo’n advocatenpraktijk te runnen.

Eén zaak bij Merit Advocaten zal me altijd bij blijven. De wederpartij had een vordering van €120.000 op mijn cliënt. Die wederpartij is in het ongelijk gesteld door te weinig bewijs, en stelde hoger beroep in. Uiteindelijk heb ik de zaak met gesloten beurzen geschikt. Dat was zo’n machtig moment. Als je hard werkt en alles eruit haalt wat erin zit voor de klant, kun je enorm veel bereiken. Daaruit haal ik mijn voldoening. De waardering die je krijgt is onbetaalbaar.’

Uiteindelijk heb ik niet gekozen voor het advocaat-ondernemerschap. Ik wilde ook tijd stoppen in mijn gezin met drie kinderen. Het binnenhalen en vasthouden van klanten is een grote uitdaging. Dan vind ik het niet netjes als de één er vol voor gaat, en de ander zoekt naar een juiste privé-werkbalans. Via via kwam de vacature senior legal consultant bij accountantskantoor Grand Thornton op mijn pad. Tijdens mijn jaar bij Grand Thornton heb ik veel geleerd als externe, onafhankelijke bedrijfsjurist in een externe setting. Ik vond dat goed bij me passen, maar de werk-privébalans was opnieuw een vraagteken.

Sinds januari 2022 ben ik opnieuw zelfstandig. De eerste klant van 0900-jurist – best een aardig bedrijf met meerdere vestigingen – is alvast heel tevreden. De adviespraktijk vind ik het leukst, en het werk als extern bedrijfsjurist past het beste bij me. Als bedrijfsjurist voel ik minder afstand tussen mij en mijn klant; ik ben meer sparringpartner, en word sneller betrokken bij de day-to-day business van een bedrijf.’

Eerdere Berichten

Juridicum Vitae: Bram Reinke

Als legal counsel bij het dynamische Panattoni Europe focust Bram Reinke op vastgoed en internationaal ondernemingsrecht. De eerste vier jaar van zijn carrière was hij

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.