LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Raymond Blijd

Raymond Blijd is CEO van LegalComplex, een legal tech data-analytics platform dat via nieuwe juridische tools de risico’s van dataregistratie en algoritmes wil beperken. Nadat in Suriname een calculator Raymond’s lot bezegelde, werkte hij onder meer 12,5 jaar als manager online innovation bij Wolters Kluwer. ‘Mijn moeder zei altijd; “Je hebt de wereld veel meer te bieden.” Dit mag je niet opschrijven, maar: ze had gelijk.’

‘In de jaren ’80 zat ik op het VWO in Suriname. Bij mijn eerste wiskundetentamen scoorde ik een 1, waardoor ik bleef zitten. Als ik nog een keer bleef zitten, moest ik het leger in. In die tijd heerste in Suriname een burgeroorlog. Er was dienstplicht. Ik zag vrienden vol enthousiasme het leger ingaan. Een paar van hen zijn helaas niet teruggekomen. De meesten die wél terugkwamen, waren geestelijk kapot.

Mijn moeder kocht zes bijlessen van één van de beste wiskundedocenten. Hij zei: “Vanaf het tweede jaar mag je een calculator gebruiken.” Anderhalve les later haalde ik een 9,7 voor mijn tweede tentamen. Er waren drie vergaderingen nodig om duidelijk te krijgen dat ik niet had afgekeken. Het trucje was: het moment dat ik wiskunde kon visualiseren, vond ik het leuk. Ik leerde hoe krachtig computers onze eigen intelligentie kunnen versterken. “Een calculator heeft mijn leven gered”, vertel ik mijn vrouw en twee kinderen. “Daarom ben ik nu hier om jullie dit verhaal te vertellen.”

Ik studeerde Rechten aan de Anton de Kom Universiteit in Suriname, en aan de UvA met een beurs van Trenité van Doorne. De beurs kreeg ik dankzij mijn plan een juridische computer te bouwen. Logisch was geweest om vervolgens advocaat-stagiair te worden, maar na twee volledige Rechtenstudies dacht ik: nu even niet. Ik ga als vrijwillig juridisch consultant werken bij Rechtswinkel Bijlmermeer. Daarnaast werkte ik voor Q-Go, één van de eerste Artificial Intelligence-startups in Nederland; echt onder de motorkap, in de keuken. Ik raakte gefascineerd, en dacht: dat kan ik ook.

De gehele gesubsidieerde overheidsstichting Rechtswinkel Bijlmermeer gebruikte één computer. In die tijd hadden studenten geen PC of internet. Ik dacht: weet je wat? Ik verpak alle documenten als online juridisch researchplatform heel mooi op een floppydisc – dat verraad al een beetje hoe oud ik ben. Dat was mijn eerste mobile app toen er nog geen smartphones waren. Ik presenteerde ‘m vol trots aan mijn mederechtswinkeliers. Die keken me echt aan alsof ze water zagen branden. Ik dacht: ok, dit is misschien een beetje te veel.

Ik studeerde af in intellectueel eigendomsrecht, en het experimentele traject “Juridisch Kennissysteem”, bij mr Antoinette Muntjewerff. Ze zei: “Je vindt het leuk he? Weet je wat? Er is een vacature bij een bedrijf, Meester Systemen.” Ik dacht: ok. Ik stuurde mijn CV, dat heel kort was op dat moment.

Meesters Systemen werd tijdens mijn sollicitatieprocedure overgenomen door Wolters Kluwer. Ik werd geselecteerd uit 36 kandidaten, wat ik heel fantastisch vond. Maar helaas, ik kon niet in dienst, want ik had geen werkvergunning. Eigenlijk ben ik geboren als Nederlander voor 1975, maar mijn ouders kozen voor mij de Surinaamse nationaliteit.

Wolters Kluwer probeerde een jaar lang tevergeefs een werkvergunning voor me te regelen. Die droom en die prikkel is altijd gebleven. Na omzwervingen juridische-, commerciële- en overheidsbedrijven kreeg ik Wolters Kluwer weer op mijn pad. Toen dacht ik: nú ga ik ervoor. Ik heb er 12,5 jaar met veel plezier gewerkt, eerst als legal information analist en daarna als manager online innovation.

Mijn hoogtepunt bij Wolters Kluwer was dat ik als enige Nederlander in een multinationaal team een nieuwe Ebook app mede heb opgezet. Het team was een mix van Britten, Amerikanen en ik. Ik was de enige Nederlander die op de patentaanvraag als uitvinder werd genoemd, bij een Nederlands bedrijf. Dat vond ik bijzonder.

Ik werkte met een collega samen bij Wolters Kluwer die plotseling, vlak voor zijn pensioen overleed. Dat was voor mij echt een wake-up call. In 2019 dacht ik: het leven is kort, ik ga iets anders doen. Ik maakte analyses over de groei van de legal tech sector en ontdekte dat er steeds minder startups bijkomen.

LegalComplex is mijn derde startup, en het enige legal tech data-analytics platform ter wereld. De non-profit divisie LegalPioneer is wereldwijd het grootste gecureerde legal tech platform. LegalPioneer is een soort Kamer van Koophandel voor maatschappelijke legal tech-bedrijven wereldwijd. LegalComplex vertelt bedrijven wat de wereldwijde trends zijn, en waar het geld zit. We worden geraadpleegd door bijvoorbeeld The Law Society of England, de Britse overheid en de University of Birmingham in de VS.

LegalComplex wil de wereld betere juridische tools geven om de risico’s van de inzet van algoritmes en dataregistratie door bedrijven als Cambridge Analytica en Facebook, of de Belastingdienst te beperken. Het is voor de samenleving funest als legal tech startups die zich hiervoor inzetten, geen betere kans krijgen onze rechten en plichten te beschermen. Wij vergroten hun kansen via onze marktanalyses. Ik hoop dit te doen tot aan mijn pensioen.

Als ik mijn 21-jarige ik een tip kon geven, was het: je hoeft niet bang te zijn. Je leert het beste van vallen en opstaan. Ik ben een introvert. Bij Wolters Kluwer had ik nét het verschil kunnen maken als ik wat assertiever was. Nu, aan het einde van mijn carrière heb ik pas lef. Mijn moeder zei altijd: “Je hebt de wereld veel meer te bieden.” Dit mag je niet opschrijven, maar: ze had gelijk.’

Ferdinand Grapperhaus nieuwe topman Deloitte Legal

Ferdinand Grapperhaus is door Deloitte per 1 februari aangesteld als nieuwe topman van de tak die zich op juridische dienstverlening richt. De benoeming is aanvankelijk stilgehouden, in verband met de persoonlijke beveiliging van de oud-minister. Dat bevestigt het accountantskantoor na vragen van het FD. CDA’er Grapperhaus (1959) was van 2017 tot

Lees Verder >

Een nieuwe Job

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Raymond Blijd

Raymond Blijd is CEO van LegalComplex, een legal tech data-analytics platform dat via nieuwe juridische tools de risico’s van dataregistratie en algoritmes wil beperken. Nadat in Suriname een calculator Raymond’s lot bezegelde, werkte hij onder meer 12,5 jaar als manager online innovation bij Wolters Kluwer. ‘Mijn moeder zei altijd; “Je hebt de wereld veel meer te bieden.” Dit mag je niet opschrijven, maar: ze had gelijk.’

‘In de jaren ’80 zat ik op het VWO in Suriname. Bij mijn eerste wiskundetentamen scoorde ik een 1, waardoor ik bleef zitten. Als ik nog een keer bleef zitten, moest ik het leger in. In die tijd heerste in Suriname een burgeroorlog. Er was dienstplicht. Ik zag vrienden vol enthousiasme het leger ingaan. Een paar van hen zijn helaas niet teruggekomen. De meesten die wél terugkwamen, waren geestelijk kapot.

Mijn moeder kocht zes bijlessen van één van de beste wiskundedocenten. Hij zei: “Vanaf het tweede jaar mag je een calculator gebruiken.” Anderhalve les later haalde ik een 9,7 voor mijn tweede tentamen. Er waren drie vergaderingen nodig om duidelijk te krijgen dat ik niet had afgekeken. Het trucje was: het moment dat ik wiskunde kon visualiseren, vond ik het leuk. Ik leerde hoe krachtig computers onze eigen intelligentie kunnen versterken. “Een calculator heeft mijn leven gered”, vertel ik mijn vrouw en twee kinderen. “Daarom ben ik nu hier om jullie dit verhaal te vertellen.”

Ik studeerde Rechten aan de Anton de Kom Universiteit in Suriname, en aan de UvA met een beurs van Trenité van Doorne. De beurs kreeg ik dankzij mijn plan een juridische computer te bouwen. Logisch was geweest om vervolgens advocaat-stagiair te worden, maar na twee volledige Rechtenstudies dacht ik: nu even niet. Ik ga als vrijwillig juridisch consultant werken bij Rechtswinkel Bijlmermeer. Daarnaast werkte ik voor Q-Go, één van de eerste Artificial Intelligence-startups in Nederland; echt onder de motorkap, in de keuken. Ik raakte gefascineerd, en dacht: dat kan ik ook.

De gehele gesubsidieerde overheidsstichting Rechtswinkel Bijlmermeer gebruikte één computer. In die tijd hadden studenten geen PC of internet. Ik dacht: weet je wat? Ik verpak alle documenten als online juridisch researchplatform heel mooi op een floppydisc – dat verraad al een beetje hoe oud ik ben. Dat was mijn eerste mobile app toen er nog geen smartphones waren. Ik presenteerde ‘m vol trots aan mijn mederechtswinkeliers. Die keken me echt aan alsof ze water zagen branden. Ik dacht: ok, dit is misschien een beetje te veel.

Ik studeerde af in intellectueel eigendomsrecht, en het experimentele traject “Juridisch Kennissysteem”, bij mr Antoinette Muntjewerff. Ze zei: “Je vindt het leuk he? Weet je wat? Er is een vacature bij een bedrijf, Meester Systemen.” Ik dacht: ok. Ik stuurde mijn CV, dat heel kort was op dat moment.

Meesters Systemen werd tijdens mijn sollicitatieprocedure overgenomen door Wolters Kluwer. Ik werd geselecteerd uit 36 kandidaten, wat ik heel fantastisch vond. Maar helaas, ik kon niet in dienst, want ik had geen werkvergunning. Eigenlijk ben ik geboren als Nederlander voor 1975, maar mijn ouders kozen voor mij de Surinaamse nationaliteit.

Wolters Kluwer probeerde een jaar lang tevergeefs een werkvergunning voor me te regelen. Die droom en die prikkel is altijd gebleven. Na omzwervingen juridische-, commerciële- en overheidsbedrijven kreeg ik Wolters Kluwer weer op mijn pad. Toen dacht ik: nú ga ik ervoor. Ik heb er 12,5 jaar met veel plezier gewerkt, eerst als legal information analist en daarna als manager online innovation.

Mijn hoogtepunt bij Wolters Kluwer was dat ik als enige Nederlander in een multinationaal team een nieuwe Ebook app mede heb opgezet. Het team was een mix van Britten, Amerikanen en ik. Ik was de enige Nederlander die op de patentaanvraag als uitvinder werd genoemd, bij een Nederlands bedrijf. Dat vond ik bijzonder.

Ik werkte met een collega samen bij Wolters Kluwer die plotseling, vlak voor zijn pensioen overleed. Dat was voor mij echt een wake-up call. In 2019 dacht ik: het leven is kort, ik ga iets anders doen. Ik maakte analyses over de groei van de legal tech sector en ontdekte dat er steeds minder startups bijkomen.

LegalComplex is mijn derde startup, en het enige legal tech data-analytics platform ter wereld. De non-profit divisie LegalPioneer is wereldwijd het grootste gecureerde legal tech platform. LegalPioneer is een soort Kamer van Koophandel voor maatschappelijke legal tech-bedrijven wereldwijd. LegalComplex vertelt bedrijven wat de wereldwijde trends zijn, en waar het geld zit. We worden geraadpleegd door bijvoorbeeld The Law Society of England, de Britse overheid en de University of Birmingham in de VS.

LegalComplex wil de wereld betere juridische tools geven om de risico’s van de inzet van algoritmes en dataregistratie door bedrijven als Cambridge Analytica en Facebook, of de Belastingdienst te beperken. Het is voor de samenleving funest als legal tech startups die zich hiervoor inzetten, geen betere kans krijgen onze rechten en plichten te beschermen. Wij vergroten hun kansen via onze marktanalyses. Ik hoop dit te doen tot aan mijn pensioen.

Als ik mijn 21-jarige ik een tip kon geven, was het: je hoeft niet bang te zijn. Je leert het beste van vallen en opstaan. Ik ben een introvert. Bij Wolters Kluwer had ik nét het verschil kunnen maken als ik wat assertiever was. Nu, aan het einde van mijn carrière heb ik pas lef. Mijn moeder zei altijd: “Je hebt de wereld veel meer te bieden.” Dit mag je niet opschrijven, maar: ze had gelijk.’

Eerdere Berichten

Juridicum Vitae: Bram Reinke

Als legal counsel bij het dynamische Panattoni Europe focust Bram Reinke op vastgoed en internationaal ondernemingsrecht. De eerste vier jaar van zijn carrière was hij

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.