LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Shamiran Demirdag

Advocaat-ondernemer Shamiran Demirdag runt sinds 2011 haar eigen onderneming; Ferrmons Advocatenkantoor. Hiervoor was ze onder meer curator bij JPR Advocaten en hoofd juridische afdeling bij Deurwaarders- en Incassobureau Enschede. ‘Ik laat zien dat een Assyrische vrouw advocaat kan zijn, en zakenmannen kan adviseren. Dat is een soort diversiteit binnen mijn eigen cultuur.’

‘Mijn roepnaam is Shamiran; ik ben vernoemd naar een Assyrische koningin uit de oudheid. Onze diaspora begon na de Assyrische genocide in Turkije van 1915. Mijn familie besloot in 1980 vanuit Istanbul naar Twente te emigreren. Assyriërs zochten elkaar daar op. Door een soort Christelijk pardon mochten we blijven. We worden nu soms de parels van Twente genoemd, dat is wel heel mooi.

Mijn vader had in Twente een textielatelier, daarna een Grieks restaurant en nu een succesvol vastgoedbedrijf. Hij zag al vroeg dat de advocatuur mij zou passen. Ik denk dat die wens deels te maken had met het onrecht dat mijn ouders hebben ervaren. Als Assyriërs zijn zij altijd de underdog geweest. Ze dachten: als je advocaat wordt, kun je jezelf beschermen.

Op mijn zeventiende maakte ik voor mijn vader een onderhandse overeenkomst. De deal ging niet door, dus raadpleegde mijn vader een advocaat. Die vroeg: “Welke advocaat heeft die boetebepaling erin gezet? Als ik het zo lees, heb jij recht op een flinke som geld.” Toen bleek dat het zijn dochter was, zei hij: “Ze heeft talent!”

Op school in Twente zaten weinig mensen van buitenlands komaf, en veel kakkers. Mijn schoolvrienden woonden in villa’s, gingen op wintersportvakantie en werden lid van het corps. Ik voelde me daar soms best eenzaam. Gelukkig werd ik privé omringd door een grote liefdevolle familie.‘Oh Amsterdam… Ik wou dat ik terug kon in de tijd!’

Ik besloot in het internationale Amsterdam te studeren, en geen lid te worden van een studentenvereniging. Daar onderhield ik multiculturele vriendschappen en werd ik helemaal mezelf. Tijdens mijn eerste les Rechtsgeschiedenis in de Nieuwe Kerk vertelde de docent over de eerste rechten, duizend jaar geleden opgesteld door de Assyrische koning Hammurabi uit Mesopotamië. Toen zei ik: “Zie je wel, ik zit hier goed.” Ik werd presentatrice bij Beth Nahrin TV op AT5, een programma voor Assyriërs en Syrisch-Orthodoxen in Amsterdam. Oh Amsterdam… Ik wou dat ik terug kon in de tijd! Élke dag was daar leuk.

Als 20-jarige studente werkte ik een jaar als administratief medewerkster en notulist bij Polak Advocaten in Amsterdam. Polak’s kantoor zat in het gebouw van Moszkowicz Advocaten. Dikwijls zag ik Bram Moszkowicz vol in het pak, vaak druk in de weer. Dat dynamische van de advocatuur maakte indruk op mij. Ik wist: het zal nooit saai zijn, hier moet je voor gaan.

Op mijn 25ste werd ik hoofd juridische afdeling bij Deurwaarders- en Incassobureau Enschede. Op die leeftijd procedeerde ik al bij kantonrechtbanken. Toen ik daar na drie jaar wegging, zeiden ze: jij deed echt werk voor twee.‘Ze zei: “Shamiran, dit wordt een tijdelijke plek voor jou, want jij gaat natuurlijk voor jezelf beginnen”’

Een bevriende accountant heeft me aanbevolen bij JPR Advocaten. Tijdens mijn eerste werkdag bij JPR liet de HR-manager me mijn kamer zien. Ze zei: “Shamiran, dit wordt een tijdelijke plek voor jou, want jij gaat natuurlijk voor jezelf beginnen en veel groter worden dan jouw positie bij JPR. Zie het maar als een goede leerschool.” Dat was wel heel bijzonder.

Bij JPR was ik curator met mijn eigen faillissementspraktijk. Op mijn 28ste verkocht ik een kleine failliete schoenenzaak voor bijna een ton, door de kopers tegen elkaar te laten opbieden. Daar ben ik trots op. Helaas kreeg ik in de advocatuur ook te maken met tegenwerking, vanwege mijn ambitie. Bovendien wilde ik niet voor de rest van mijn leven curator zijn.

Als advocaat met Assyrische achtergrond heb ik me altijd welkom gevoeld binnen Nederlandse kantoren. Tien jaar later hoor ik nog steeds van oud leidinggevenden: “Wat jammer dat ze is vertrokken. We zijn blij dat we een Assyrische hebben ontmoet, met Christelijke roots.” Eén partner vertelde me achteraf: “Ik heb je onderschat.” Tegelijkertijd moest ik me dubbel bewijzen, en kreeg ik mijn beloning altijd als laatste. Daarnaast kreeg ik te maken met vrouwelijke jaloezie. Dit alles sterkte mijn in mijn wens zelfstandig te worden. Ik wist: een partnerschap op een groot kantoor, dat gaat ‘m gewoon niet worden.‘Advocaat zijn is een vermoeiend bestaan. Desondanks onthoud ik alleen de rozengeur’

In 2011 richtte ik Ferrmons Advocatenkantoor op. Ferrmons, een afgeleide Latijnse vertaling van Demirdag, betekent “IJzerberg”. Ik zit in het centrum van Enschede in een heel mooi pandje, daar ben ik ontzettend trots op. Mijn carrière als advocaat is één en al zegeningen geweest. Ik hier landsgrensoverschrijdende zaken behandeld, en alles bereikt wat ik wilde. Advocaat zijn is een vermoeiend bestaan. Desondanks onthoud ik alleen de rozengeur, en leer ik van de lessen die op mijn pad komen. Zo probeer ik me steeds verder te ontwikkelen, als mens en als advocaat.

Wanneer je als advocaat een bepaalde ontwikkeling hebt doorgemaakt, val je ook bij de Assyriërs op. Het is een nog vrij traditionele gemeenschap, met veel zakenmannen. Ik vind het een hele eer dat zij vaak naar mij toekomen. Ik laat zien dat een Assyrische vrouw advocaat kan zijn, en zakenmannen kan adviseren; een soort diversiteit binnen mijn eigen cultuur. Ook diversiteit binnen de Nederlandse advocatuur moet worden bevorderd. Daarom ben ik ook lid van het Platform Inclusie & Diversiteit van NOvA.’

Ferdinand Grapperhaus nieuwe topman Deloitte Legal

Ferdinand Grapperhaus is door Deloitte per 1 februari aangesteld als nieuwe topman van de tak die zich op juridische dienstverlening richt. De benoeming is aanvankelijk stilgehouden, in verband met de persoonlijke beveiliging van de oud-minister. Dat bevestigt het accountantskantoor na vragen van het FD. CDA’er Grapperhaus (1959) was van 2017 tot

Lees Verder >

Een nieuwe Job

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Shamiran Demirdag

Advocaat-ondernemer Shamiran Demirdag runt sinds 2011 haar eigen onderneming; Ferrmons Advocatenkantoor. Hiervoor was ze onder meer curator bij JPR Advocaten en hoofd juridische afdeling bij Deurwaarders- en Incassobureau Enschede. ‘Ik laat zien dat een Assyrische vrouw advocaat kan zijn, en zakenmannen kan adviseren. Dat is een soort diversiteit binnen mijn eigen cultuur.’

‘Mijn roepnaam is Shamiran; ik ben vernoemd naar een Assyrische koningin uit de oudheid. Onze diaspora begon na de Assyrische genocide in Turkije van 1915. Mijn familie besloot in 1980 vanuit Istanbul naar Twente te emigreren. Assyriërs zochten elkaar daar op. Door een soort Christelijk pardon mochten we blijven. We worden nu soms de parels van Twente genoemd, dat is wel heel mooi.

Mijn vader had in Twente een textielatelier, daarna een Grieks restaurant en nu een succesvol vastgoedbedrijf. Hij zag al vroeg dat de advocatuur mij zou passen. Ik denk dat die wens deels te maken had met het onrecht dat mijn ouders hebben ervaren. Als Assyriërs zijn zij altijd de underdog geweest. Ze dachten: als je advocaat wordt, kun je jezelf beschermen.

Op mijn zeventiende maakte ik voor mijn vader een onderhandse overeenkomst. De deal ging niet door, dus raadpleegde mijn vader een advocaat. Die vroeg: “Welke advocaat heeft die boetebepaling erin gezet? Als ik het zo lees, heb jij recht op een flinke som geld.” Toen bleek dat het zijn dochter was, zei hij: “Ze heeft talent!”

Op school in Twente zaten weinig mensen van buitenlands komaf, en veel kakkers. Mijn schoolvrienden woonden in villa’s, gingen op wintersportvakantie en werden lid van het corps. Ik voelde me daar soms best eenzaam. Gelukkig werd ik privé omringd door een grote liefdevolle familie.‘Oh Amsterdam… Ik wou dat ik terug kon in de tijd!’

Ik besloot in het internationale Amsterdam te studeren, en geen lid te worden van een studentenvereniging. Daar onderhield ik multiculturele vriendschappen en werd ik helemaal mezelf. Tijdens mijn eerste les Rechtsgeschiedenis in de Nieuwe Kerk vertelde de docent over de eerste rechten, duizend jaar geleden opgesteld door de Assyrische koning Hammurabi uit Mesopotamië. Toen zei ik: “Zie je wel, ik zit hier goed.” Ik werd presentatrice bij Beth Nahrin TV op AT5, een programma voor Assyriërs en Syrisch-Orthodoxen in Amsterdam. Oh Amsterdam… Ik wou dat ik terug kon in de tijd! Élke dag was daar leuk.

Als 20-jarige studente werkte ik een jaar als administratief medewerkster en notulist bij Polak Advocaten in Amsterdam. Polak’s kantoor zat in het gebouw van Moszkowicz Advocaten. Dikwijls zag ik Bram Moszkowicz vol in het pak, vaak druk in de weer. Dat dynamische van de advocatuur maakte indruk op mij. Ik wist: het zal nooit saai zijn, hier moet je voor gaan.

Op mijn 25ste werd ik hoofd juridische afdeling bij Deurwaarders- en Incassobureau Enschede. Op die leeftijd procedeerde ik al bij kantonrechtbanken. Toen ik daar na drie jaar wegging, zeiden ze: jij deed echt werk voor twee.‘Ze zei: “Shamiran, dit wordt een tijdelijke plek voor jou, want jij gaat natuurlijk voor jezelf beginnen”’

Een bevriende accountant heeft me aanbevolen bij JPR Advocaten. Tijdens mijn eerste werkdag bij JPR liet de HR-manager me mijn kamer zien. Ze zei: “Shamiran, dit wordt een tijdelijke plek voor jou, want jij gaat natuurlijk voor jezelf beginnen en veel groter worden dan jouw positie bij JPR. Zie het maar als een goede leerschool.” Dat was wel heel bijzonder.

Bij JPR was ik curator met mijn eigen faillissementspraktijk. Op mijn 28ste verkocht ik een kleine failliete schoenenzaak voor bijna een ton, door de kopers tegen elkaar te laten opbieden. Daar ben ik trots op. Helaas kreeg ik in de advocatuur ook te maken met tegenwerking, vanwege mijn ambitie. Bovendien wilde ik niet voor de rest van mijn leven curator zijn.

Als advocaat met Assyrische achtergrond heb ik me altijd welkom gevoeld binnen Nederlandse kantoren. Tien jaar later hoor ik nog steeds van oud leidinggevenden: “Wat jammer dat ze is vertrokken. We zijn blij dat we een Assyrische hebben ontmoet, met Christelijke roots.” Eén partner vertelde me achteraf: “Ik heb je onderschat.” Tegelijkertijd moest ik me dubbel bewijzen, en kreeg ik mijn beloning altijd als laatste. Daarnaast kreeg ik te maken met vrouwelijke jaloezie. Dit alles sterkte mijn in mijn wens zelfstandig te worden. Ik wist: een partnerschap op een groot kantoor, dat gaat ‘m gewoon niet worden.‘Advocaat zijn is een vermoeiend bestaan. Desondanks onthoud ik alleen de rozengeur’

In 2011 richtte ik Ferrmons Advocatenkantoor op. Ferrmons, een afgeleide Latijnse vertaling van Demirdag, betekent “IJzerberg”. Ik zit in het centrum van Enschede in een heel mooi pandje, daar ben ik ontzettend trots op. Mijn carrière als advocaat is één en al zegeningen geweest. Ik hier landsgrensoverschrijdende zaken behandeld, en alles bereikt wat ik wilde. Advocaat zijn is een vermoeiend bestaan. Desondanks onthoud ik alleen de rozengeur, en leer ik van de lessen die op mijn pad komen. Zo probeer ik me steeds verder te ontwikkelen, als mens en als advocaat.

Wanneer je als advocaat een bepaalde ontwikkeling hebt doorgemaakt, val je ook bij de Assyriërs op. Het is een nog vrij traditionele gemeenschap, met veel zakenmannen. Ik vind het een hele eer dat zij vaak naar mij toekomen. Ik laat zien dat een Assyrische vrouw advocaat kan zijn, en zakenmannen kan adviseren; een soort diversiteit binnen mijn eigen cultuur. Ook diversiteit binnen de Nederlandse advocatuur moet worden bevorderd. Daarom ben ik ook lid van het Platform Inclusie & Diversiteit van NOvA.’

Eerdere Berichten

Juridicum Vitae: Bram Reinke

Als legal counsel bij het dynamische Panattoni Europe focust Bram Reinke op vastgoed en internationaal ondernemingsrecht. De eerste vier jaar van zijn carrière was hij

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.