LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Shyrin Karamat-Ali

Shyrin Karamat-Ali is ruim dertig jaar legal counsel. Ze begon haar carrière als in-house lawyer bij de Rabobank, werd freelance bedrijfsjurist tijdens een periode op Curaçao en zette na een tussenstop als kennismanager bij NautaDutilh vol overtuiging haar zelfstandigenbestaan voort. ‘Ik ben een tropenmeisje, en vanuit mijn feminiene kant van nature attent. Als bedrijfsjurist doe ik daar mijn voordeel mee.’

‘Ik koos voor een zelfstandig bestaan als bedrijfsjurist omdat ik destijds alleenstaand moeder was en meer tijdsruimte wilde creëren voor mijn kind. Sindsdien werkte ik harder dan ooit, maar kon ik wel meer switchen met mijn tijd. Mijn zoon is inmiddels volwassen en ook ondernemer. Toch werk ik nog steeds zelfstandig, omdat het een ware verrijking is om iedere keer weer in een andere keuken te kunnen kijken. Waar je ook werkt, je neemt altijd jezelf mee. Daarom kijk ik bij een opdracht niet alleen naar de inhoud, maar ook naar: kan ik met deze mensen door één deur?

Ik ben op Aruba geboren uit Surinaamse ouders en ben grotendeels in Suriname opgegroeid. Onze ouders voedden ons op als wereldse burgers, we reisden veel. In 1980, na de militaire coup, besloot ik in Nederland te gaan studeren. Ik had hier veel Surinaamse vrienden en familie en kende Nederland al van vakanties.

Ik koos voor een rechtenstudie in Utrecht. Mijn vader was advocaat. Zijn passie voor het vak inspireerde me. Ik kom uit een echte juristenfamilie en heb nooit een dag spijt gehad dat ik die familietraditie heb voortgezet, want ik ben jurist in hart en nieren. In eerste instantie dacht ik aan de advocatuur, maar mijn vader vond het bedrijfsleven een betere keus voor mij. Hij had gelijk; ik ben een team player en houd van werken met een commercieel team.

Mijn eerste baan bij Rabobank vond ik via een zakelijk contact van papa. Die zei: ‘Laat haar maar solliciteren, dan kijken we of ze uit het goede hout gesneden is.’ Dat was ik blijkbaar. Op een dag schreef ik daar een prachtig memo waar ik best trots op was; alle juridische ins en outs had ik uitgezocht. Mijn juridisch manager was een geweldige begeleider. Hij las het stuk door, keek me aan en zei: “Mooi memo, Shyrin. Ga het nu zo opschrijven dat de niet-juridische lezer het begrijpt.” Wat ben ik hem dankbaar voor die les! Dat monumentale advies werd voor de rest van mijn carrière mijn leidraad. Na acht jaar stopte ik bij de Rabobank omdat ik moeder werd en parttime wilde werken. Dat kon daar toen niet. Daarna werkte ik drie jaar parttime als in-house lawyer bij Staal Bankiers.  

Mijn toenmalige partner was rechter. Ons gezin werd uitgezonden naar Curaçao, waar ik voor mezelf begon. Ik huurde mezelf uit als bedrijfsjurist en was daarmee een noviteit in de markt. Op de Antillen doet namelijk bijna iedereen het juridische werk via advocatenkantoren. Curaçao is een hele kleine maatschappij. Mijn partner en ik wilden niet tegenover elkaar komen te staan in de rechtszaal en vooral iedere schijn van partijdigheid vermijden.

Na terugkomst naar Nederland was ik huiverig om te gaan freelancen. Mijn netwerk was na vier jaar afwezigheid niet up-to-date, de euro was net ingevoerd en ik zat niet goed meer in het Nederlandse juridische. Daarom heb ik drie jaar als kennismanager in loondienst gewerkt, maar die functie was me te wetenschappelijk: het bedrijfsjuridische bleef trekken. Inmiddels vijftien jaar geleden begon ik opnieuw voor mezelf. Ik heb veel voor banken gewerkt.

Iedereen heeft vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten. Herman Wijffels, mijn mentor op het gebied van persoonlijk leiderschap, leerde me inzien hoe belangrijk het is als vrouw juist je feminiene krachten in te zetten in deze harde, zakelijke nog altijd mannenwereld.

Toen Herman Wijffels voorzitter was van de Rabobank-hoofddirectie, overlegde ik regelmatig met hem in mijn positie als voorzitter van de commissie sociaal beleid van de ondernemingsraad. Ik ben altijd erg onder de indruk geweest van zijn wijsheid en integriteit. Van nature ben ik attent en zorgzaam, dat zet ik ook zakelijk in. Ik ben een hele goede jurist, maar de concurrentie is groot. Mensen moeten je je opdrachten ook gúnnen. Ik vraag altijd verder dan het dossier; hoe gaat het met je vandaag? Wat zijn je zorgen? Zo krijg je een veel betere relatie met mensen, ook op zakelijk gebied. Voor mij staat als een paal boven water: wat ieder mens in de kern wil, is gezien worden! De Westerse juridische wereld vind ik nog te onpersoonlijk.

Ik ben een tropenmeisje en durf mijn tropische culturele normen en waarden neer te zetten. Ook op kantoor. Ik geloof dat we allemaal vanuit onze eigen cultuur iets moois toevoegen aan de Nederlandse maatschappij. Ik geloof met heel mijn hart in de multiculturele samenleving die Nederland al lang is. Men moet deze alleen nog durven omarmen.’

Ferdinand Grapperhaus nieuwe topman Deloitte Legal

Ferdinand Grapperhaus is door Deloitte per 1 februari aangesteld als nieuwe topman van de tak die zich op juridische dienstverlening richt. De benoeming is aanvankelijk stilgehouden, in verband met de persoonlijke beveiliging van de oud-minister. Dat bevestigt het accountantskantoor na vragen van het FD. CDA’er Grapperhaus (1959) was van 2017 tot

Lees Verder >

Een nieuwe Job

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

Carrière:

Juridicum Vitae: Shyrin Karamat-Ali

Shyrin Karamat-Ali is ruim dertig jaar legal counsel. Ze begon haar carrière als in-house lawyer bij de Rabobank, werd freelance bedrijfsjurist tijdens een periode op Curaçao en zette na een tussenstop als kennismanager bij NautaDutilh vol overtuiging haar zelfstandigenbestaan voort. ‘Ik ben een tropenmeisje, en vanuit mijn feminiene kant van nature attent. Als bedrijfsjurist doe ik daar mijn voordeel mee.’

‘Ik koos voor een zelfstandig bestaan als bedrijfsjurist omdat ik destijds alleenstaand moeder was en meer tijdsruimte wilde creëren voor mijn kind. Sindsdien werkte ik harder dan ooit, maar kon ik wel meer switchen met mijn tijd. Mijn zoon is inmiddels volwassen en ook ondernemer. Toch werk ik nog steeds zelfstandig, omdat het een ware verrijking is om iedere keer weer in een andere keuken te kunnen kijken. Waar je ook werkt, je neemt altijd jezelf mee. Daarom kijk ik bij een opdracht niet alleen naar de inhoud, maar ook naar: kan ik met deze mensen door één deur?

Ik ben op Aruba geboren uit Surinaamse ouders en ben grotendeels in Suriname opgegroeid. Onze ouders voedden ons op als wereldse burgers, we reisden veel. In 1980, na de militaire coup, besloot ik in Nederland te gaan studeren. Ik had hier veel Surinaamse vrienden en familie en kende Nederland al van vakanties.

Ik koos voor een rechtenstudie in Utrecht. Mijn vader was advocaat. Zijn passie voor het vak inspireerde me. Ik kom uit een echte juristenfamilie en heb nooit een dag spijt gehad dat ik die familietraditie heb voortgezet, want ik ben jurist in hart en nieren. In eerste instantie dacht ik aan de advocatuur, maar mijn vader vond het bedrijfsleven een betere keus voor mij. Hij had gelijk; ik ben een team player en houd van werken met een commercieel team.

Mijn eerste baan bij Rabobank vond ik via een zakelijk contact van papa. Die zei: ‘Laat haar maar solliciteren, dan kijken we of ze uit het goede hout gesneden is.’ Dat was ik blijkbaar. Op een dag schreef ik daar een prachtig memo waar ik best trots op was; alle juridische ins en outs had ik uitgezocht. Mijn juridisch manager was een geweldige begeleider. Hij las het stuk door, keek me aan en zei: “Mooi memo, Shyrin. Ga het nu zo opschrijven dat de niet-juridische lezer het begrijpt.” Wat ben ik hem dankbaar voor die les! Dat monumentale advies werd voor de rest van mijn carrière mijn leidraad. Na acht jaar stopte ik bij de Rabobank omdat ik moeder werd en parttime wilde werken. Dat kon daar toen niet. Daarna werkte ik drie jaar parttime als in-house lawyer bij Staal Bankiers.  

Mijn toenmalige partner was rechter. Ons gezin werd uitgezonden naar Curaçao, waar ik voor mezelf begon. Ik huurde mezelf uit als bedrijfsjurist en was daarmee een noviteit in de markt. Op de Antillen doet namelijk bijna iedereen het juridische werk via advocatenkantoren. Curaçao is een hele kleine maatschappij. Mijn partner en ik wilden niet tegenover elkaar komen te staan in de rechtszaal en vooral iedere schijn van partijdigheid vermijden.

Na terugkomst naar Nederland was ik huiverig om te gaan freelancen. Mijn netwerk was na vier jaar afwezigheid niet up-to-date, de euro was net ingevoerd en ik zat niet goed meer in het Nederlandse juridische. Daarom heb ik drie jaar als kennismanager in loondienst gewerkt, maar die functie was me te wetenschappelijk: het bedrijfsjuridische bleef trekken. Inmiddels vijftien jaar geleden begon ik opnieuw voor mezelf. Ik heb veel voor banken gewerkt.

Iedereen heeft vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten. Herman Wijffels, mijn mentor op het gebied van persoonlijk leiderschap, leerde me inzien hoe belangrijk het is als vrouw juist je feminiene krachten in te zetten in deze harde, zakelijke nog altijd mannenwereld.

Toen Herman Wijffels voorzitter was van de Rabobank-hoofddirectie, overlegde ik regelmatig met hem in mijn positie als voorzitter van de commissie sociaal beleid van de ondernemingsraad. Ik ben altijd erg onder de indruk geweest van zijn wijsheid en integriteit. Van nature ben ik attent en zorgzaam, dat zet ik ook zakelijk in. Ik ben een hele goede jurist, maar de concurrentie is groot. Mensen moeten je je opdrachten ook gúnnen. Ik vraag altijd verder dan het dossier; hoe gaat het met je vandaag? Wat zijn je zorgen? Zo krijg je een veel betere relatie met mensen, ook op zakelijk gebied. Voor mij staat als een paal boven water: wat ieder mens in de kern wil, is gezien worden! De Westerse juridische wereld vind ik nog te onpersoonlijk.

Ik ben een tropenmeisje en durf mijn tropische culturele normen en waarden neer te zetten. Ook op kantoor. Ik geloof dat we allemaal vanuit onze eigen cultuur iets moois toevoegen aan de Nederlandse maatschappij. Ik geloof met heel mijn hart in de multiculturele samenleving die Nederland al lang is. Men moet deze alleen nog durven omarmen.’

Eerdere Berichten

Juridicum Vitae: Bram Reinke

Als legal counsel bij het dynamische Panattoni Europe focust Bram Reinke op vastgoed en internationaal ondernemingsrecht. De eerste vier jaar van zijn carrière was hij

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.