LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Thema

Toezicht:

Contouren algoritmetoezicht Autoriteit Persoonsgegevens naar Tweede Kamer

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering heeft de Tweede Kamer nader geïnformeerd over het in te richten algoritmetoezicht bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Met het algoritmetoezicht bij de AP geeft de staatssecretaris invulling aan de ambitie van de Tweede Kamer en het kabinet om te regelen ‘dat algoritmes worden gecontroleerd op transparantie, discriminatie en willekeur’.

Algoritmes en artificiële intelligentie (AI) spelen een steeds grotere rol in besluiten die bedrijven en de overheid over mensen nemen. ‘Dit biedt kansen, maar de dreiging om de menselijke maat te verliezen ligt op de loer. Algoritmes kunnen grote impact hebben op mensenlevens en op de samenleving’, aldus de toezichthouder.

In de Kamerbrief staat met welke nieuwe activiteiten de AP, samen met de andere colleges, markttoezichthouders en rijksinspecties, in 2023 aan de slag gaat. Daarnaast wordt het al bestaande toezicht op algoritmes die – onrechtmatig – persoonsgegevens verwerken in 2023 versterkt.

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe toezicht is het signaleren en analyseren van sector- en domeinoverstijgende risico’s van algoritmes, en de samenwerking met andere organisaties te faciliteren en te intensiveren.

Mee- en tegendenken

Aleid Wolfsen: ‘Samen met andere colleges, markttoezichthouders, rijksinspecties, stakeholders en experts is het afgelopen jaar uitgewerkt hoe het algoritmetoezicht moet worden ingericht. Dat dit gezamenlijk gebeurt, is logisch. Net als de AP, hebben ook andere instanties veel ervaring met het toezicht op algoritmes. Met elkaar kunnen we veel kennis en inzicht bundelen. Mede dankzij ieders input, meedenken en tegendenken is nu de basis gelegd voor dit brede, domeinoverstijgende algoritmetoezicht.’

Vanaf januari start de AP met deze nieuwe activiteiten. De focus ligt daarbij in de beginperiode op het signaleren van risicovolle algoritmes, het bundelen van kennis en het verder vormgeven van de samenwerking.

Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

ACM: RTL mag Talpa niet overnemen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de conclusie getrokken dat de wijzigingen van de overnameplannen die RTL en Talpa hadden voorgesteld om te voorkomen dat er een machtspositie ontstaat, onvoldoende zijn. Dat concludeert de ACM op basis eigen onderzoek onder adverteerders en distributeurs. Daarom bereidt de ACM nu het

Lees Verder >

ACM start onderzoeken naar mededinging in geneesmiddelensector

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft bij drie bedrijven in de geneesmiddelensector informatie opgevraagd aanleiding van signalen over praktijken die de concurrentie kunnen verstoren. De bedrijven zijn verplicht de informatie aan de ACM te geven. De informatieverzoeken gaan onder andere over geneesmiddelen met zeer hoge prijzen en de voorwaarden

Lees Verder >

Eerdere Berichten

Algoritmetoezicht AP van start

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) en Aleid Wolfsen (voorzitter AP) hebben gisteren het startsein gegeven voor de nieuwe activiteiten van de

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

Toezicht:

Contouren algoritmetoezicht Autoriteit Persoonsgegevens naar Tweede Kamer

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering heeft de Tweede Kamer nader geïnformeerd over het in te richten algoritmetoezicht bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Met het algoritmetoezicht bij de AP geeft de staatssecretaris invulling aan de ambitie van de Tweede Kamer en het kabinet om te regelen ‘dat algoritmes worden gecontroleerd op transparantie, discriminatie en willekeur’.

Algoritmes en artificiële intelligentie (AI) spelen een steeds grotere rol in besluiten die bedrijven en de overheid over mensen nemen. ‘Dit biedt kansen, maar de dreiging om de menselijke maat te verliezen ligt op de loer. Algoritmes kunnen grote impact hebben op mensenlevens en op de samenleving’, aldus de toezichthouder.

In de Kamerbrief staat met welke nieuwe activiteiten de AP, samen met de andere colleges, markttoezichthouders en rijksinspecties, in 2023 aan de slag gaat. Daarnaast wordt het al bestaande toezicht op algoritmes die – onrechtmatig – persoonsgegevens verwerken in 2023 versterkt.

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe toezicht is het signaleren en analyseren van sector- en domeinoverstijgende risico’s van algoritmes, en de samenwerking met andere organisaties te faciliteren en te intensiveren.

Mee- en tegendenken

Aleid Wolfsen: ‘Samen met andere colleges, markttoezichthouders, rijksinspecties, stakeholders en experts is het afgelopen jaar uitgewerkt hoe het algoritmetoezicht moet worden ingericht. Dat dit gezamenlijk gebeurt, is logisch. Net als de AP, hebben ook andere instanties veel ervaring met het toezicht op algoritmes. Met elkaar kunnen we veel kennis en inzicht bundelen. Mede dankzij ieders input, meedenken en tegendenken is nu de basis gelegd voor dit brede, domeinoverstijgende algoritmetoezicht.’

Vanaf januari start de AP met deze nieuwe activiteiten. De focus ligt daarbij in de beginperiode op het signaleren van risicovolle algoritmes, het bundelen van kennis en het verder vormgeven van de samenwerking.

Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

Eerdere Berichten

Algoritmetoezicht AP van start

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) en Aleid Wolfsen (voorzitter AP) hebben gisteren het startsein gegeven voor de nieuwe activiteiten van de

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.