LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws vanuit juridisch perspectief

Dagelijks op de hoogte blijven?
U kunt zich nu al inschrijven op onze nieuwsbrief.

Thema

Toezicht:

Europese privacytoezichthouders intensiveren samenwerking

In 2021 hebben de Europese privacytoezichthouders samengewerkt bij 506 internationale onderzoeken. Zij rondden in dat jaar 141 internationale onderzoeken definitief af. Dat blijkt uit het jaarverslag van de European Data Protection Board (EDPB), het samenwerkingsorgaan van de Europese privacytoezichthouders.

Organisaties die persoonsgegevens gebruiken van mensen in meerdere Europese landen, hebben in principe met één privacytoezichthouder te maken. Dat is de toezichthouder van het land waar die organisatie de Europese hoofdvestiging heeft. 

Dit een-loketmechanisme zorgt ervoor dat klachten over die organisatie bij de zogeheten leidende toezichthouder terecht komen. Dat is de toezichthouder die eventueel een onderzoek start.

Maar omdat misstanden met persoonsgegevens in deze zaken ook gevolgen hebben voor mensen in andere landen, kijken de toezichthouders van die landen altijd mee met het onderzoek. Pas als deze ‘betrokken toezichthouders’ het eens zijn met het onderzoek en de eventuele sanctie, wordt de sanctie definitief.

Toezichthouder ter plaatse

Van de 506 internationale onderzoeken startten de toezichthouders er 375 naar aanleiding van een klacht in een of meerdere Europese landen.

‘Jouw persoonsgegevens stoppen niet bij de grens’, aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en vicevoorzitter van de EDPB. ‘De sociale media die je gebruikt zitten in het buitenland, de webwinkel waar je je gegevens achterlaat misschien ook. Als er dan iets misgaat met jouw data in een ander land, is het wel zo fijn dat je je klacht gewoon bij de AP kunt indienen. En dat de toezichthouder ter plaatse de klacht onderzoekt.’ 

Hij vervolgt: ‘Onlangs spraken wij met onze Europese collega’s af de ingeslagen koers voort te zetten en de samenwerking verder te intensiveren. Zo wijzen we elk jaar een aantal grote internationale zaken aan die prioriteit hebben en die we snel willen oplossen, met hulp van meerdere toezichthouders. Daarnaast gaan we meer samenwerken in taskforces en wisselen we informatie over onze strategie uit, zodat we elkaar goed aanvullen.’

Whatsapp

Een in het oog springende internationale zaak was het onderzoek van de Ierse toezichthouder naar WhatsApp. Omdat WhatsApps moederbedrijf Meta zijn Europese hoofdvestiging in Ierland heeft, was de toezichthouder daar leidend.

WhatsApp kreeg een boete van €225 mln, onder meer omdat het bedrijf niet duidelijk aan gebruikers vertelde wat het deed met hun persoonsgegevens. Alle andere Europese toezichthouders waren betrokken bij dit onderzoek, omdat WhatsApp overal in Europa gebruikt wordt.

Transparency International: meer UBO-transparantie door ‘wereldwijd handelsregister’

Transparency International Nederland wil dat er meer duidelijkheid komt over de ‘ultimate beneficial owner’ (UBO) van een Nederlandse dochterbedrijf van een multinational. Het huidige UBO-register biedt volgens de organisatie op dat punt onvoldoende inzicht. Multinationale ondernemingen zouden daarom een administratieve verplichting moeten krijgen zich te registreren bij de Global Legal Entity

Lees Verder >

De ACM legt boete op voor misleidende telefonische verkoop reisvouchers

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt een boete van €50.000 op aan de eigenaar van Travelance voor misleidende en agressieve telefonische verkoop van reisvouchers voor stedentrips. Het bedrijf belde consumenten zogenaamd als ‘bedankje’ voor het invullen van een online vragenlijst, maar in werkelijkheid was het doel om de consumenten

Lees Verder >

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

Toezicht:

Europese privacytoezichthouders intensiveren samenwerking

In 2021 hebben de Europese privacytoezichthouders samengewerkt bij 506 internationale onderzoeken. Zij rondden in dat jaar 141 internationale onderzoeken definitief af. Dat blijkt uit het jaarverslag van de European Data Protection Board (EDPB), het samenwerkingsorgaan van de Europese privacytoezichthouders.

Organisaties die persoonsgegevens gebruiken van mensen in meerdere Europese landen, hebben in principe met één privacytoezichthouder te maken. Dat is de toezichthouder van het land waar die organisatie de Europese hoofdvestiging heeft. 

Dit een-loketmechanisme zorgt ervoor dat klachten over die organisatie bij de zogeheten leidende toezichthouder terecht komen. Dat is de toezichthouder die eventueel een onderzoek start.

Maar omdat misstanden met persoonsgegevens in deze zaken ook gevolgen hebben voor mensen in andere landen, kijken de toezichthouders van die landen altijd mee met het onderzoek. Pas als deze ‘betrokken toezichthouders’ het eens zijn met het onderzoek en de eventuele sanctie, wordt de sanctie definitief.

Toezichthouder ter plaatse

Van de 506 internationale onderzoeken startten de toezichthouders er 375 naar aanleiding van een klacht in een of meerdere Europese landen.

‘Jouw persoonsgegevens stoppen niet bij de grens’, aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en vicevoorzitter van de EDPB. ‘De sociale media die je gebruikt zitten in het buitenland, de webwinkel waar je je gegevens achterlaat misschien ook. Als er dan iets misgaat met jouw data in een ander land, is het wel zo fijn dat je je klacht gewoon bij de AP kunt indienen. En dat de toezichthouder ter plaatse de klacht onderzoekt.’ 

Hij vervolgt: ‘Onlangs spraken wij met onze Europese collega’s af de ingeslagen koers voort te zetten en de samenwerking verder te intensiveren. Zo wijzen we elk jaar een aantal grote internationale zaken aan die prioriteit hebben en die we snel willen oplossen, met hulp van meerdere toezichthouders. Daarnaast gaan we meer samenwerken in taskforces en wisselen we informatie over onze strategie uit, zodat we elkaar goed aanvullen.’

Whatsapp

Een in het oog springende internationale zaak was het onderzoek van de Ierse toezichthouder naar WhatsApp. Omdat WhatsApps moederbedrijf Meta zijn Europese hoofdvestiging in Ierland heeft, was de toezichthouder daar leidend.

WhatsApp kreeg een boete van €225 mln, onder meer omdat het bedrijf niet duidelijk aan gebruikers vertelde wat het deed met hun persoonsgegevens. Alle andere Europese toezichthouders waren betrokken bij dit onderzoek, omdat WhatsApp overal in Europa gebruikt wordt.

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Nieuwsbrief:

Zodra onze site life gaat zal LEGALE ZAKEN een dagelijks nieuwsbrief gaan verzorgen met de laatste updates op juridisch zakelijk vlak.

Lekker makkelijk als u dagelijks
up-to-date wilt blijven.

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.