LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Thema

Toezicht:

Hergebruik van persoonsgegevens in openbare registers wordt verboden

Hergebruik van persoonsgegevens in openbare registers wordt verboden. Als hiervan wordt afgeweken moet dat wettelijk worden vastgelegd. Het wetsvoorstel dat dit regelt ligt voor advies bij de Raad van State, meldt Digitale Overheid.

Het doel van het nieuwe wetsvoorstel is dat overheidsorganisaties meer en vaker open data beschikbaar stellen, bijvoorbeeld voor hergebruik en voor onderzoek. Het gaat dan over informatie die al openbaar is en waar niet extra voorzichtig mee omgegaan hoeft te worden.

Tegelijkertijd vindt het kabinet dat de overheid zeer terughoudend moet zijn met het hergebruik van persoonsgegevens in overheidsdata. ‘Daarom verbiedt het kabinet in het gewijzigde wetsvoorstel het hergebruik van persoonsgegevens uit openbare registers.’

Advies AP gevolgd

Vorig week maakte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) haar advies op de voorgenomen wetswijziging openbaar. De AP adviseert onder andere om een expliciet verbod op het hergebruik van persoonsgegevens op te nemen in het wetsvoorstel.

Het advies van de AP kwam kennelijk als mosterd na de maaltijd, want het verbod is door het kabinet al verwerkt in het nieuwe conceptwetsvoorstel. Dit concept ligt voor advies bij de Raad van State. Na dit advies zal het naar de Tweede Kamer worden verzonden.

Lees ook: AP: stel grenzen aan opnieuw gebruiken van persoonsgegevens uit overheidsdata

ACM: RTL mag Talpa niet overnemen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de conclusie getrokken dat de wijzigingen van de overnameplannen die RTL en Talpa hadden voorgesteld om te voorkomen dat er een machtspositie ontstaat, onvoldoende zijn. Dat concludeert de ACM op basis eigen onderzoek onder adverteerders en distributeurs. Daarom bereidt de ACM nu het

Lees Verder >

ACM start onderzoeken naar mededinging in geneesmiddelensector

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft bij drie bedrijven in de geneesmiddelensector informatie opgevraagd aanleiding van signalen over praktijken die de concurrentie kunnen verstoren. De bedrijven zijn verplicht de informatie aan de ACM te geven. De informatieverzoeken gaan onder andere over geneesmiddelen met zeer hoge prijzen en de voorwaarden

Lees Verder >

Eerdere Berichten

Algoritmetoezicht AP van start

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) en Aleid Wolfsen (voorzitter AP) hebben gisteren het startsein gegeven voor de nieuwe activiteiten van de

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

Toezicht:

Hergebruik van persoonsgegevens in openbare registers wordt verboden

Hergebruik van persoonsgegevens in openbare registers wordt verboden. Als hiervan wordt afgeweken moet dat wettelijk worden vastgelegd. Het wetsvoorstel dat dit regelt ligt voor advies bij de Raad van State, meldt Digitale Overheid.

Het doel van het nieuwe wetsvoorstel is dat overheidsorganisaties meer en vaker open data beschikbaar stellen, bijvoorbeeld voor hergebruik en voor onderzoek. Het gaat dan over informatie die al openbaar is en waar niet extra voorzichtig mee omgegaan hoeft te worden.

Tegelijkertijd vindt het kabinet dat de overheid zeer terughoudend moet zijn met het hergebruik van persoonsgegevens in overheidsdata. ‘Daarom verbiedt het kabinet in het gewijzigde wetsvoorstel het hergebruik van persoonsgegevens uit openbare registers.’

Advies AP gevolgd

Vorig week maakte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) haar advies op de voorgenomen wetswijziging openbaar. De AP adviseert onder andere om een expliciet verbod op het hergebruik van persoonsgegevens op te nemen in het wetsvoorstel.

Het advies van de AP kwam kennelijk als mosterd na de maaltijd, want het verbod is door het kabinet al verwerkt in het nieuwe conceptwetsvoorstel. Dit concept ligt voor advies bij de Raad van State. Na dit advies zal het naar de Tweede Kamer worden verzonden.

Lees ook: AP: stel grenzen aan opnieuw gebruiken van persoonsgegevens uit overheidsdata

Eerdere Berichten

Algoritmetoezicht AP van start

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) en Aleid Wolfsen (voorzitter AP) hebben gisteren het startsein gegeven voor de nieuwe activiteiten van de

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.