Het bedrijf Purified Metal Company (PMC) uit Farmsum (Groningen) eist vandaag bij de Haagse voorzieningenrechter dat de rijksoverheid chroom 6 alsnog erkent als een gevaarlijke afvalstof. Die status heeft de kankerverwekkende verf in de afvalregelgeving nog niet, ondanks de gifschandalen bij Defensie en Prorail.
Werknemers van deze organisaties werden er ernstig ziek nadat ze jarenlang met chroom 6 hadden gewerkt. Naar aanleiding van deze schandalen bedacht PMC een gepatenteerd procedé waarmee metaalschroot met chroom 6 veilig verwerkt kon worden. Ze investeerde €70 mln in een inrichting in Farsum, die nu vijftig werknemers telt.
Het aanbod aan metaalschroot met chroom 6 blijft echter ver achter bij de verwachtingen. Volgens PMC is dat te wijten aan de afvalregelgeving van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarin afval met de giftige verf niet de status heeft van gevaarlijk afval. Bedrijven die met een partij schroot zitten met chroom 6 kunnen die partij nu ook inleveren bij andere metaalrecyclers die geen vergunning hebben voor de verwerking van gevaarlijk afval.
‘Bizarre situatie’
De advocaat van PMC stelde dinsdag bij de Haagse voorzieningenrechter dat het ministerie volgens de Kaderrichtlijn verplicht is om chroom 6 te behandelen als een kankerverwekkende stof. ‘Alles moet erop gericht zijn om de risico’s op kanker te vermijden.’ Hij sprake van een ‘bizarre situatie’. ‘Het strenge regime voor het werken met chroom 6 verdwijnt in de afvalregelgeving als sneeuw voor de zon.’
De directeur van PMC zei tijdens het kort geding dat zijn bedrijf ‘op omvallen staat’ doordat een toereikend aanbod van metaalschroot met chroom 6 uitblijft.
Het ministerie van Infrastructuur stelt dat voor de toekenning van de status van gevaarlijk afval aan chroom 6 eerst een procedure bij de Europese Commissie doorlopen moet worden. Zo’n notificatie moet ook vergezeld gaan met gedegen wetenschappelijk onderzoek, en dat duurt alleen al maanden.
Een ambtenaar nuanceerde tijdens het kort geding ook de risico’s van chroom 6. ‘We betwisten niet dat het een gevaarlijke afvalstof is, maar dan moet er wel mee geprutst worden.’ Zolang er niet mee geschaafd of geschuurd wordt, zouden de gevaren meevallen.
Uitspraak over drie weken.