LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Thema

Onderneming:

Cliënt en juridisch adviseur: ‘Wij met zijn tweeën, aan de andere kant een batterij advocaten’

Ondernemingsrechtadvocaat Ali Arslan (foto) en ondernemer Hans Holterman hebben samen een ‘ongelooflijke lijst van zaken gedaan’. Ze zagen de afgelopen zestien jaar aan de overkant geregeld hele batterijen advocaten alles nodeloos ingewikkeld maken: ‘Het belangrijkste is dat Ali weliswaar advocaat is, maar denkt als een ondernemer.’

Holterman (eigenaar meubelgroothandel Gert Snel en enkele restaurants): ‘We kennen elkaar al meer dan dertig jaar, maar in de laatste zestien jaar ook zakelijk. Een ongelooflijke lijst van zaken hebben we gedaan. Een grote fusie, overnametrajecten, aankoop en doorverkoop van een bedrijf, verkoop van mijn bedrijf en aankoop van mijn huidige bedrijf, reorganisaties, arbeidszaken, huurrecht. Dat is ondernemingsrecht in den brede.’

Arslan (ArslanTerwee, Zwolle en Meppel): ‘Voordat ik rechten deed, heb ik chemie gestudeerd – maar vond dat vak niet spannend genoeg – en via een gezamenlijke vriend van die studie leerde ik Hans kennen. We kwamen samen op verjaardagen, organiseerden een bachelor party, gingen met vrienden naar de Ardennen. Maar pas toen Hans een groot reisbureau overnam, kwamen we elkaar ook zakelijk tegen. Hoe groter je wordt, hoe vaker je een advocaat nodig hebt.’

Holterman: ‘We praten nooit over tarieven. In onze goede samenwerking gaat alles naar redelijkheid. Ali is ook geen typische advocaat. Als ik bel krijg ik niet meteen daarna een rekening voor de eerste zes minuten. Dat heb ik bij andere advocaten wel anders meegemaakt. De aankoop van mijn laatste bedrijf, Gert Snel, werd begeleid door een bureau, maar ik wil dan toch ook mijn eigen advocaat. Ali weet wat ik wel en niet wil. Ik ben straightforward en dat is Ali ook. Maar het belangrijkste is dat Ali weliswaar advocaat is, maar denkt als een ondernemer. We hebben herhaaldelijk tegenover advocaten gezeten van grote Zuidas-kantoren, zoals Linklaters, De Brauw, Norton Rose. Dan zie je weleens een heel stel jonge, enthousiaste advocaten alles nodeloos ingewikkeld maken. Ali is dan heel creatief en pragmatisch.’

Batterij advocaten

Arslan: ‘We hebben vaak aan een half woord genoeg. Ik weet hoe Hans in de wedstrijd zit, waar hij naar toe wil. Wij deden ook spannende overnametrajecten, waar allerlei belangen en krachten spelen. Waren wij alleen met zijn tweeën, terwijl aan de andere kant een batterij advocaten ieder zijn kleine beetje deed.’

Holterman: ‘Dan waren bijvoorbeeld die advocaten een hele nacht bezig geweest om een presentatie uit te werken – om de volgende dag te concluderen dat het toch allemaal niet kon. Wij bespraken het toen even: als je het nou zus en zo doet? Toen was het heel snel geregeld. En bij de fusie met een dochteronderneming van de BCD Group, marktleider in de reisbranche van John Fentener van Vlissingen, zei een van de advocaten van De Brauw tegen mij: “Jeetje dat jij dat allemaal kan ondertekenen! Ik zie alleen maar risico’s!” Heel anders dan toen ik eens met Ali een wijziging in een contract in alle snelheid niet helemaal overzag. Toen vroeg ik hem: “Ali, kan ik het ondertekenen?” Hij zei: “Ja, het is goed wat er staat.” Dan onderteken ik het gewoon.’

Arslan: ‘We hadden ooit samen een deal gedaan toen er een claim van de koper kwam. Een groot Zuidas-kantoor pakte even uit en legde beslag op alles wat los en vast zat. Hans belde me op zaterdagochtend, omdat hij tien dikke enveloppen van deurwaarders in zijn bus had gekregen. “Wat moet ik doen?” Dan is het mijn taak om te zeggen: rustig Hans, dit gaat nu eenmaal zo. Met mijn kantoor was ik inmiddels de advocaat geworden van de nieuwe combinatie, dus ik kon hem niet bijstaan. Toen na twee jaar de uitkomst was dat de verkoper niks fout had gedaan, was ik wel blij. Anders had het ook deels aan mij gelegen, want ik had dat contract samen met Hans uitonderhandeld.’

Juiste dingen gedaan

Holterman: Nou, we hebben de zaak gewonnen, niet omdat het contract zo goed was, maar omdat we de juiste dingen hebben gedaan. Als ik niet de juiste dingen had gedaan, die vastgelegd zouden zijn in een contract, dan was het bij een slechte uitkomst niet in mijn hoofd opgekomen dat het aan mijn advocaat lag, omdat hij niet de juiste dingen had opgeschreven.’

Arslan: ‘We hadden het goed opgeschreven, en jij hebt niets gedaan wat in strijd was met de gemaakte afspraken.’

Holterman: ‘Het was inderdaad wel fijn dat het er goed stond.’

Arslan: ‘Je kunt natuurlijk nooit alle risico’s van tevoren bedenken. Wie had ooit Covid-19 bedacht? Terwijl er over de gevolgen daarvan bij overnames het afgelopen jaar al zes rechtszaken zijn geweest. Zo werd de complete overname van reisorganisatie Corendon door Sunweb door de rechter geparkeerd. En dan die zaken over de huur van bedrijfspanden.’

Vormgeven transactie

Holterman: ‘Het lijkt me leuk om advocaat te zijn, het had een alternatieve loopbaan kunnen zijn. De vertaalslag bij het vormgeven van een transactie, de oplossing bedenken, daar zou voor mij de uitdaging in zitten, maar niet in het formuleren en vastleggen.’

Arslan: ‘Het mooie van ons vak is dat je elke dag weer met nieuwe cliënten, nieuwe wederpartijen en nieuwe zaken te maken hebt. Die afwisseling past wel bij mij. Ik kan niet goed tegen kabbelend water. Ik wil actie in de tent. Ja, ook nu ik vandaag vijftig ben geworden.’

‘Handhaving bij wetsvoorstel duurzaam internationaal ondernemen is te onduidelijk’

‘Maak beter duidelijk waarom naast het opleggen van bestuurlijke boetes, het ook nodig is om strafrechtelijk te handhaven om schendingen van mensenrechten en vervuiling van het milieu bij Nederlandse internationale ondernemingen tegen te gaan.’ Dat stelt de Raad voor de rechtspraak in een vandaag gepubliceerd wetgevingsadvies over het initiatiefwetsvoorstel duurzaam en verantwoord

Lees Verder >

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

Onderneming:

Cliënt en juridisch adviseur: ‘Wij met zijn tweeën, aan de andere kant een batterij advocaten’

Ondernemingsrechtadvocaat Ali Arslan (foto) en ondernemer Hans Holterman hebben samen een ‘ongelooflijke lijst van zaken gedaan’. Ze zagen de afgelopen zestien jaar aan de overkant geregeld hele batterijen advocaten alles nodeloos ingewikkeld maken: ‘Het belangrijkste is dat Ali weliswaar advocaat is, maar denkt als een ondernemer.’

Holterman (eigenaar meubelgroothandel Gert Snel en enkele restaurants): ‘We kennen elkaar al meer dan dertig jaar, maar in de laatste zestien jaar ook zakelijk. Een ongelooflijke lijst van zaken hebben we gedaan. Een grote fusie, overnametrajecten, aankoop en doorverkoop van een bedrijf, verkoop van mijn bedrijf en aankoop van mijn huidige bedrijf, reorganisaties, arbeidszaken, huurrecht. Dat is ondernemingsrecht in den brede.’

Arslan (ArslanTerwee, Zwolle en Meppel): ‘Voordat ik rechten deed, heb ik chemie gestudeerd – maar vond dat vak niet spannend genoeg – en via een gezamenlijke vriend van die studie leerde ik Hans kennen. We kwamen samen op verjaardagen, organiseerden een bachelor party, gingen met vrienden naar de Ardennen. Maar pas toen Hans een groot reisbureau overnam, kwamen we elkaar ook zakelijk tegen. Hoe groter je wordt, hoe vaker je een advocaat nodig hebt.’

Holterman: ‘We praten nooit over tarieven. In onze goede samenwerking gaat alles naar redelijkheid. Ali is ook geen typische advocaat. Als ik bel krijg ik niet meteen daarna een rekening voor de eerste zes minuten. Dat heb ik bij andere advocaten wel anders meegemaakt. De aankoop van mijn laatste bedrijf, Gert Snel, werd begeleid door een bureau, maar ik wil dan toch ook mijn eigen advocaat. Ali weet wat ik wel en niet wil. Ik ben straightforward en dat is Ali ook. Maar het belangrijkste is dat Ali weliswaar advocaat is, maar denkt als een ondernemer. We hebben herhaaldelijk tegenover advocaten gezeten van grote Zuidas-kantoren, zoals Linklaters, De Brauw, Norton Rose. Dan zie je weleens een heel stel jonge, enthousiaste advocaten alles nodeloos ingewikkeld maken. Ali is dan heel creatief en pragmatisch.’

Batterij advocaten

Arslan: ‘We hebben vaak aan een half woord genoeg. Ik weet hoe Hans in de wedstrijd zit, waar hij naar toe wil. Wij deden ook spannende overnametrajecten, waar allerlei belangen en krachten spelen. Waren wij alleen met zijn tweeën, terwijl aan de andere kant een batterij advocaten ieder zijn kleine beetje deed.’

Holterman: ‘Dan waren bijvoorbeeld die advocaten een hele nacht bezig geweest om een presentatie uit te werken – om de volgende dag te concluderen dat het toch allemaal niet kon. Wij bespraken het toen even: als je het nou zus en zo doet? Toen was het heel snel geregeld. En bij de fusie met een dochteronderneming van de BCD Group, marktleider in de reisbranche van John Fentener van Vlissingen, zei een van de advocaten van De Brauw tegen mij: “Jeetje dat jij dat allemaal kan ondertekenen! Ik zie alleen maar risico’s!” Heel anders dan toen ik eens met Ali een wijziging in een contract in alle snelheid niet helemaal overzag. Toen vroeg ik hem: “Ali, kan ik het ondertekenen?” Hij zei: “Ja, het is goed wat er staat.” Dan onderteken ik het gewoon.’

Arslan: ‘We hadden ooit samen een deal gedaan toen er een claim van de koper kwam. Een groot Zuidas-kantoor pakte even uit en legde beslag op alles wat los en vast zat. Hans belde me op zaterdagochtend, omdat hij tien dikke enveloppen van deurwaarders in zijn bus had gekregen. “Wat moet ik doen?” Dan is het mijn taak om te zeggen: rustig Hans, dit gaat nu eenmaal zo. Met mijn kantoor was ik inmiddels de advocaat geworden van de nieuwe combinatie, dus ik kon hem niet bijstaan. Toen na twee jaar de uitkomst was dat de verkoper niks fout had gedaan, was ik wel blij. Anders had het ook deels aan mij gelegen, want ik had dat contract samen met Hans uitonderhandeld.’

Juiste dingen gedaan

Holterman: Nou, we hebben de zaak gewonnen, niet omdat het contract zo goed was, maar omdat we de juiste dingen hebben gedaan. Als ik niet de juiste dingen had gedaan, die vastgelegd zouden zijn in een contract, dan was het bij een slechte uitkomst niet in mijn hoofd opgekomen dat het aan mijn advocaat lag, omdat hij niet de juiste dingen had opgeschreven.’

Arslan: ‘We hadden het goed opgeschreven, en jij hebt niets gedaan wat in strijd was met de gemaakte afspraken.’

Holterman: ‘Het was inderdaad wel fijn dat het er goed stond.’

Arslan: ‘Je kunt natuurlijk nooit alle risico’s van tevoren bedenken. Wie had ooit Covid-19 bedacht? Terwijl er over de gevolgen daarvan bij overnames het afgelopen jaar al zes rechtszaken zijn geweest. Zo werd de complete overname van reisorganisatie Corendon door Sunweb door de rechter geparkeerd. En dan die zaken over de huur van bedrijfspanden.’

Vormgeven transactie

Holterman: ‘Het lijkt me leuk om advocaat te zijn, het had een alternatieve loopbaan kunnen zijn. De vertaalslag bij het vormgeven van een transactie, de oplossing bedenken, daar zou voor mij de uitdaging in zitten, maar niet in het formuleren en vastleggen.’

Arslan: ‘Het mooie van ons vak is dat je elke dag weer met nieuwe cliënten, nieuwe wederpartijen en nieuwe zaken te maken hebt. Die afwisseling past wel bij mij. Ik kan niet goed tegen kabbelend water. Ik wil actie in de tent. Ja, ook nu ik vandaag vijftig ben geworden.’

Eerdere Berichten

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.