Het wetsvoorstel dat de Maatschappelijke BV moet gaan regelen, gaat in de loop van 2023 naar de Tweede Kamer. Dat schrijft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer. De BVm beoogt een ‘heldere en eenduidige rechtsstructuur’ te bieden die het voor investeerders en opdrachtgevers makkelijker maakt de door de BVm gedreven onderneming te herkennen als een maatschappelijke onderneming.
Nu is dit voor de investeerders en opdrachtgevers vaak een opgave omdat de ondernemingen die claimen een maatschappelijke onderneming te zijn, dit op uiteenlopende wijze hebben geborgd door middel van bijvoorbeeld combinaties van entiteiten, uiteenlopende regelingen in statuten, eventuele contracten met stakeholders en/of door middel van een of meer van de mogelijkheden van certificering (onder andere pso[1]ladder, B corp en Code Sociaal Ondernemen).
Al lange tijd vragen maatschappelijke ondernemers om herkenning en erkenning voor wat zij doen. ‘Dit speelt niet in Nederland maar ook in het buitenland. Aan deze vraag komt het kabinet tegemoet door een wettelijke regeling te treffen waardoor Nederland op dit punt niet langer een witte vlek zal zijn op de Europese kaart. In voorbereiding is een wetsvoorstel voor de maatschappelijke BV (BVm). Eind dit jaar, mogelijk begin 2023 zal het wetsvoorstel in consultatie worden gegeven. Dit betekent dat niet eerder dan in de loop van 2023 het wetsvoorstel voor behandeling naar de Kamer zal kunnen worden gestuurd.’
De Maatschappelijke BV kent een lange voorgeschiedenis. Al in 2009 is er een voorstel gedaan tot invoering van de maatschappelijke onderneming. Daar zaten zoveel zware eisen aan, dat dat plan is doodgebloed. Het idee bleef bestaan, en is in 2016 weer opgepikt en uiteindelijk in het regeerakkoord gekomen.
Klik hier voor de brief aan de Tweede Kamer
Lees ook: Q&A hoogleraar Lokin: ‘Welslagen maatschappelijke BV staat of valt met overheidscampagnes’