LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Interviews:

Q&A

Cliënt en juridisch adviseur: ‘Ik zocht meer strategische betrokkenheid’

Investment manager Jurriën Duijker (‘family office’ Nedvest Capital) en advocaat Melanie Janssens (partner geschillenbeslechting JB Law) werken na een rolwisseling net iets anders samen. ‘Toen ik als advocaat werkte, dacht ik dat het juridische stuk een heel belangrijk onderdeel van de transactie was, maar dat heb ik wat overschat.’

Duijker: ‘We waren kantoorgenoten toen ik als advocaat-stagiair in 2010 begon, bij JanssenBroekhuysen Advocaten, zoals JB Law toen nog heette. Vrij kort daarna kwam Melanie van een ander kantoor, en zo leerden we elkaar kennen.’

Janssens: ‘We werden ook kamergenoten. We zaten – samen met de naamdragers van kantoor – met zijn vieren op de kamer; de meesten waren toen al jaren advocaat.’

Duijker: ‘Ik mocht het vak dus leren van drie oudjes, ha ha. Het was een hele goede ervaring, ik heb er bijna tien jaar gezeten. Maar ik kreeg wel het gevoel dat je als jurist er pas bijkomt aan het staartje van het proces. Er is dan al een heel traject geweest, er zijn afspraken gemaakt, als basis voor de verdere relatie. Ik miste de continue betrokkenheid bij een bedrijf en bij ondernemers, en zocht meer strategische betrokkenheid, naast de juridische. Die kon ik krijgen bij Nedvest.’

Janssens: ‘Nedvest was toen al cliënt van dit M&A-kantoor. Ik begeleid al jaren geen overnames meer, maar als er na een overname een geschil ontstaat, kom ik in beeld. Bij de verkoop van een bedrijf worden vaak garanties en vrijwaringen afgegeven. Als er dan later iets niet blijkt te kloppen, dan dien je een claim onder de garanties in. Of er komen aandeelhoudersgeschillen, waar ik ook regelmatig als advocaat bij betrokken ben.’

Duijker: ‘Nedvest is een “family office”, dat investeert in verschillende bedrijven. Nedvest beheert het vermogen van een aantal families. We doen veel overnames waarbij de verkopende partij opnieuw gaat participeren in het bedrijf. Daaruit kan bijvoorbeeld een aandeelhoudersgeschil voortkomen. Als dat dan voor de rechter komt, hebben we de expertise van Melanie nodig. Als advocaat bij JB Law deden we al samen procedures voor Nedvest. Nu doen we dat vanuit een iets andere invalshoek, maar nog steeds samen.’

Janssens: ‘Je kent de achtergrond van de ander, de basis hoef je niet meer uit te leggen, dat begrijpt die ander. Je weet hoe iemand schakelt. Daardoor kunnen we heel goed overleggen. De rolverdeling is nu anders, maar je bedenkt nog steeds samen hoe je een zaak gaat aanvliegen.’

Duijker: ‘Ik weet hoe het bij JB Law werkt, en Melanie weet hoe ik in elkaar zit. Je weet precies wat je aan elkaar hebt. En door mijn achtergrond als advocaat, denk ik nog steeds juridisch mee. Mijn blik is wel iets veranderd. Toen ik als advocaat werkte, dacht ik dat het juridische stuk een heel belangrijk onderdeel van de transactie was, maar dat heb ik wat overschat. Maar als je steeds zoekt naar samenwerking op de langere termijn, en veel in goede sferen denkt, verlies je soms een beetje uit het oog dat het ook anders kan lopen. Dan heb je het gevaar dat je dingen over het hoofd ziet. Je moet de zaken dus wel juridisch op orde hebben. Dan is het altijd fijn dat je kunt sparren. Melanie en ik hebben ook doorlopend contact. En als er dan op juridisch vlak iets speelt, bespreek ik dat in het investment team: waar zitten de risico’s, hoe zou het kunnen aflopen, wat betekent het voor ons?’

Janssens: ‘Overnames worden bij JB Law door meerdere kantoorgenoten gedaan. Ik ben, samen met Michael Westra, de enige procesadvocaat die zich bezighoudt met geschillenbeslechting en het voeren van juridische procedures.’

Duijker: ‘Wat de declaraties aangaat: ik kan met mijn verleden als advocaat goed inschatten hoeveel tijd erin gaat zitten, en zie dus wat gepast is in de factuur van de advocaat. En de declaraties stemmen ook overeen met die in het verleden.’

Janssens: ‘Uiteindelijk gaat het in een relatie tussen cliënt en advocaat om wederzijds vertrouwen. Als je daarbij ook nog samen kan lachen, is dat een garantie voor een goede samenwerking.’

Juridicum Vitae: Erasmina Danso-Boadi

Erasmina Danso, zelfstandig advocaat bij Haagsche Meesters, startte haar carrière bij het UWV op de afdeling bezwaar en beroep. Na kansen te hebben gemist die voor anderen vanzelfsprekend zijn, koos ze voor het zelfstandig ondernemerschap. ‘Bi-culturele studenten sluiten zich meestal – onder andere door tijdgebrek – niet aan bij studentenverenigingen.

Lees Verder >

Eerdere Interviews

Juridicum Vitae: Bram Reinke

Als legal counsel bij het dynamische Panattoni Europe focust Bram Reinke op vastgoed en internationaal ondernemingsrecht. De eerste vier jaar van zijn carrière was hij

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

Interview:

Cliënt en juridisch adviseur: ‘Ik zocht meer strategische betrokkenheid’

Investment manager Jurriën Duijker (‘family office’ Nedvest Capital) en advocaat Melanie Janssens (partner geschillenbeslechting JB Law) werken na een rolwisseling net iets anders samen. ‘Toen ik als advocaat werkte, dacht ik dat het juridische stuk een heel belangrijk onderdeel van de transactie was, maar dat heb ik wat overschat.’

Duijker: ‘We waren kantoorgenoten toen ik als advocaat-stagiair in 2010 begon, bij JanssenBroekhuysen Advocaten, zoals JB Law toen nog heette. Vrij kort daarna kwam Melanie van een ander kantoor, en zo leerden we elkaar kennen.’

Janssens: ‘We werden ook kamergenoten. We zaten – samen met de naamdragers van kantoor – met zijn vieren op de kamer; de meesten waren toen al jaren advocaat.’

Duijker: ‘Ik mocht het vak dus leren van drie oudjes, ha ha. Het was een hele goede ervaring, ik heb er bijna tien jaar gezeten. Maar ik kreeg wel het gevoel dat je als jurist er pas bijkomt aan het staartje van het proces. Er is dan al een heel traject geweest, er zijn afspraken gemaakt, als basis voor de verdere relatie. Ik miste de continue betrokkenheid bij een bedrijf en bij ondernemers, en zocht meer strategische betrokkenheid, naast de juridische. Die kon ik krijgen bij Nedvest.’

Janssens: ‘Nedvest was toen al cliënt van dit M&A-kantoor. Ik begeleid al jaren geen overnames meer, maar als er na een overname een geschil ontstaat, kom ik in beeld. Bij de verkoop van een bedrijf worden vaak garanties en vrijwaringen afgegeven. Als er dan later iets niet blijkt te kloppen, dan dien je een claim onder de garanties in. Of er komen aandeelhoudersgeschillen, waar ik ook regelmatig als advocaat bij betrokken ben.’

Duijker: ‘Nedvest is een “family office”, dat investeert in verschillende bedrijven. Nedvest beheert het vermogen van een aantal families. We doen veel overnames waarbij de verkopende partij opnieuw gaat participeren in het bedrijf. Daaruit kan bijvoorbeeld een aandeelhoudersgeschil voortkomen. Als dat dan voor de rechter komt, hebben we de expertise van Melanie nodig. Als advocaat bij JB Law deden we al samen procedures voor Nedvest. Nu doen we dat vanuit een iets andere invalshoek, maar nog steeds samen.’

Janssens: ‘Je kent de achtergrond van de ander, de basis hoef je niet meer uit te leggen, dat begrijpt die ander. Je weet hoe iemand schakelt. Daardoor kunnen we heel goed overleggen. De rolverdeling is nu anders, maar je bedenkt nog steeds samen hoe je een zaak gaat aanvliegen.’

Duijker: ‘Ik weet hoe het bij JB Law werkt, en Melanie weet hoe ik in elkaar zit. Je weet precies wat je aan elkaar hebt. En door mijn achtergrond als advocaat, denk ik nog steeds juridisch mee. Mijn blik is wel iets veranderd. Toen ik als advocaat werkte, dacht ik dat het juridische stuk een heel belangrijk onderdeel van de transactie was, maar dat heb ik wat overschat. Maar als je steeds zoekt naar samenwerking op de langere termijn, en veel in goede sferen denkt, verlies je soms een beetje uit het oog dat het ook anders kan lopen. Dan heb je het gevaar dat je dingen over het hoofd ziet. Je moet de zaken dus wel juridisch op orde hebben. Dan is het altijd fijn dat je kunt sparren. Melanie en ik hebben ook doorlopend contact. En als er dan op juridisch vlak iets speelt, bespreek ik dat in het investment team: waar zitten de risico’s, hoe zou het kunnen aflopen, wat betekent het voor ons?’

Janssens: ‘Overnames worden bij JB Law door meerdere kantoorgenoten gedaan. Ik ben, samen met Michael Westra, de enige procesadvocaat die zich bezighoudt met geschillenbeslechting en het voeren van juridische procedures.’

Duijker: ‘Wat de declaraties aangaat: ik kan met mijn verleden als advocaat goed inschatten hoeveel tijd erin gaat zitten, en zie dus wat gepast is in de factuur van de advocaat. En de declaraties stemmen ook overeen met die in het verleden.’

Janssens: ‘Uiteindelijk gaat het in een relatie tussen cliënt en advocaat om wederzijds vertrouwen. Als je daarbij ook nog samen kan lachen, is dat een garantie voor een goede samenwerking.’

Eerdere Berichten

Juridicum Vitae: Bram Reinke

Als legal counsel bij het dynamische Panattoni Europe focust Bram Reinke op vastgoed en internationaal ondernemingsrecht. De eerste vier jaar van zijn carrière was hij

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.