LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Interviews:

Q&A

Cliënt en juridisch adviseur: ‘We wedden niet op één paard’

De jurist en de contactpersoon buiten kantoor: vaak kennen ze elkaar al jaren. Hoe werken ze samen? Wat gooien ze over de schutting? Notaris Frans van Beek en accountant Remco van der Veeke kennen elkaar al minstens tien jaar. Ze zijn klant bij elkaar, en verwijzen anderen naar elkaar door, per ongeluk ook een enkeling die niet wil betalen.

Van der Veeke: ‘Ik heb weleens teruggedacht aan die cliënt die ik naar Frans doorverwees, die achteraf niet erg netjes bleek in het betalen van zijn rekeningen.’

Van Beek: ‘O, dat weet ik gelukkig niet meer.’

Van der Veeke: ‘Dat vond ik toch heel vervelend. Je stuurt iemand met een goed gevoel door, er zou een goede deal uit kunnen komen en als de notaris dan niet wordt betaald, word ik daar niet gelukkig van.’

Van Beek: ‘Dat is toch ook all in the game. Je kent een klant niet altijd zo goed, dat je ook zijn gegoedheid kunt doorgeven. Dat is niet verwijtbaar.’

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Van der Veeke: ‘Voor het kantoor waar ik nu een half jaar werk, heb ik weer contact met Frans gezocht. Voor het geval er weer een notaris moet worden ingeschakeld. Ik weet wat ik aan hem heb.’

Van Beek: ‘We zitten ook nog in hetzelfde bestuur van een organisatie voor maatschappelijk betrokken ondernemen, “Samen voor De Bilt”. Met mijn kantoor hebben we overigens relaties met verschillende accountantskantoren. Remco is heel recht door zee, no nonsense, heel toegankelijk voor klanten. Maar we wedden niet op één paard. Andere kantoren komen ook met vragen van hun klanten en daar hebben wij ook relaties mee.’

Van der Veeke: ‘Je wilt de keuze ook aan de klant zelf laten. Meestal heb ik meerdere namen als ik een notaris inschakel, omdat niet iedere persoon met iedereen klikt. Van tevoren maak ik een inschatting: die past bij het kantoor van Frans. Hij is vooral goed voor de klant die zekerheid zoekt, die niet per se de goedkoopste wil maar heel zeker wil zijn dat de afspraak die wordt vastgelegd gewoon klopt.’

Van Beek: ‘Ik heb dan ook mijn bedenkingen bij de Goedkoopstenotaris.nl. Alleen op de hele korte termijn is de klant daar goedkoop uit, maar uiteindelijk niet. Ik wil aandacht besteden aan het vraagstuk van de klant en wil met hem een relatie kunnen opbouwen. Dat betekent helaas soms dat je wat duurder uit komt. Je wilt geen klanten die van notaris naar notaris hoppen. Als je een relatie met een klant hebt, kun je hem zeggen: denk erom, dit en dit speelt nu voor jou.’

Kantoor runnen

Van der Veeke: ‘Op commercieel en netwerkgebied leer ik ook wel van Frans. Ik zie hem veel in deze regio. Dan kijk ik ook stiekem hoe hij naam heeft gemaakt en het imago van het kantoor heeft uitgedragen. Daar leer ik van hoe wij dat zouden kunnen doen.’

Van Beek: ‘Dat gaat de een nou eenmaal wat makkelijker af dan de ander. Ik moet daarbij wel het evenwicht bewaren en als ik veel op pad ben, moet ik niet vergeten dat ik een kantoor moet runnen. En van Remco leer ik bijvoorbeeld wat je voor de jaarstukken in de gaten moet houden van het onderhanden werk. Je moet goed bedenken dat de omzet die je opvoert later ook gerealiseerd moet worden.’

Raakvlakken

Van der Veeke: ‘Ik zou misschien wel eens voor een dagje van vak willen ruilen, als dat kon. Dat hangt ook van het segment van het notariaat af, want mijn hart ligt bij bedrijven. Nalatenschappen en zo: liever niet.’

Van Beek: ‘Notariaat is het allerleukste vak dat er bestaat, maar voor een dag zou ik ook wel willen ruilen. Wij hebben ook veel raakvlakken. Zo geeft de Wwft regels voor notariaat en accountantskantoren. Ik zou benieuwd zijn naar welke regels en uitzonderingen daar gelden voor accountants. Hoe zit de een erin, en hoe de ander?’

Juridicum Vitae: Erasmina Danso-Boadi

Erasmina Danso, zelfstandig advocaat bij Haagsche Meesters, startte haar carrière bij het UWV op de afdeling bezwaar en beroep. Na kansen te hebben gemist die voor anderen vanzelfsprekend zijn, koos ze voor het zelfstandig ondernemerschap. ‘Bi-culturele studenten sluiten zich meestal – onder andere door tijdgebrek – niet aan bij studentenverenigingen.

Lees Verder >

Eerdere Interviews

Juridicum Vitae: Bram Reinke

Als legal counsel bij het dynamische Panattoni Europe focust Bram Reinke op vastgoed en internationaal ondernemingsrecht. De eerste vier jaar van zijn carrière was hij

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Thema

Interview:

Cliënt en juridisch adviseur: ‘We wedden niet op één paard’

De jurist en de contactpersoon buiten kantoor: vaak kennen ze elkaar al jaren. Hoe werken ze samen? Wat gooien ze over de schutting? Notaris Frans van Beek en accountant Remco van der Veeke kennen elkaar al minstens tien jaar. Ze zijn klant bij elkaar, en verwijzen anderen naar elkaar door, per ongeluk ook een enkeling die niet wil betalen.

Van der Veeke: ‘Ik heb weleens teruggedacht aan die cliënt die ik naar Frans doorverwees, die achteraf niet erg netjes bleek in het betalen van zijn rekeningen.’

Van Beek: ‘O, dat weet ik gelukkig niet meer.’

Van der Veeke: ‘Dat vond ik toch heel vervelend. Je stuurt iemand met een goed gevoel door, er zou een goede deal uit kunnen komen en als de notaris dan niet wordt betaald, word ik daar niet gelukkig van.’

Van Beek: ‘Dat is toch ook all in the game. Je kent een klant niet altijd zo goed, dat je ook zijn gegoedheid kunt doorgeven. Dat is niet verwijtbaar.’

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Van der Veeke: ‘Voor het kantoor waar ik nu een half jaar werk, heb ik weer contact met Frans gezocht. Voor het geval er weer een notaris moet worden ingeschakeld. Ik weet wat ik aan hem heb.’

Van Beek: ‘We zitten ook nog in hetzelfde bestuur van een organisatie voor maatschappelijk betrokken ondernemen, “Samen voor De Bilt”. Met mijn kantoor hebben we overigens relaties met verschillende accountantskantoren. Remco is heel recht door zee, no nonsense, heel toegankelijk voor klanten. Maar we wedden niet op één paard. Andere kantoren komen ook met vragen van hun klanten en daar hebben wij ook relaties mee.’

Van der Veeke: ‘Je wilt de keuze ook aan de klant zelf laten. Meestal heb ik meerdere namen als ik een notaris inschakel, omdat niet iedere persoon met iedereen klikt. Van tevoren maak ik een inschatting: die past bij het kantoor van Frans. Hij is vooral goed voor de klant die zekerheid zoekt, die niet per se de goedkoopste wil maar heel zeker wil zijn dat de afspraak die wordt vastgelegd gewoon klopt.’

Van Beek: ‘Ik heb dan ook mijn bedenkingen bij de Goedkoopstenotaris.nl. Alleen op de hele korte termijn is de klant daar goedkoop uit, maar uiteindelijk niet. Ik wil aandacht besteden aan het vraagstuk van de klant en wil met hem een relatie kunnen opbouwen. Dat betekent helaas soms dat je wat duurder uit komt. Je wilt geen klanten die van notaris naar notaris hoppen. Als je een relatie met een klant hebt, kun je hem zeggen: denk erom, dit en dit speelt nu voor jou.’

Kantoor runnen

Van der Veeke: ‘Op commercieel en netwerkgebied leer ik ook wel van Frans. Ik zie hem veel in deze regio. Dan kijk ik ook stiekem hoe hij naam heeft gemaakt en het imago van het kantoor heeft uitgedragen. Daar leer ik van hoe wij dat zouden kunnen doen.’

Van Beek: ‘Dat gaat de een nou eenmaal wat makkelijker af dan de ander. Ik moet daarbij wel het evenwicht bewaren en als ik veel op pad ben, moet ik niet vergeten dat ik een kantoor moet runnen. En van Remco leer ik bijvoorbeeld wat je voor de jaarstukken in de gaten moet houden van het onderhanden werk. Je moet goed bedenken dat de omzet die je opvoert later ook gerealiseerd moet worden.’

Raakvlakken

Van der Veeke: ‘Ik zou misschien wel eens voor een dagje van vak willen ruilen, als dat kon. Dat hangt ook van het segment van het notariaat af, want mijn hart ligt bij bedrijven. Nalatenschappen en zo: liever niet.’

Van Beek: ‘Notariaat is het allerleukste vak dat er bestaat, maar voor een dag zou ik ook wel willen ruilen. Wij hebben ook veel raakvlakken. Zo geeft de Wwft regels voor notariaat en accountantskantoren. Ik zou benieuwd zijn naar welke regels en uitzonderingen daar gelden voor accountants. Hoe zit de een erin, en hoe de ander?’

Eerdere Berichten

Juridicum Vitae: Bram Reinke

Als legal counsel bij het dynamische Panattoni Europe focust Bram Reinke op vastgoed en internationaal ondernemingsrecht. De eerste vier jaar van zijn carrière was hij

Lees Verder >

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.