LEGALE ZAKEN

Zakelijk nieuws / Juridisch perspectief

Altijd op de hoogte blijven?
Even inschrijven:

Opinie:

Speel eens voor kerstman of kerstvrouw

Charity speelt een grotere rol in de VS dan in Nederland. In de V.S. zijn daar inmiddels ook studies omheen ontstaan. In Nederland kennen wij twee leerstoelen Filantropie. Eén aan de VU en één in Maastricht. Ik hoor al gelijk kritische geluiden: ‘ja, in de V.S. betalen ze veel minder belasting, dan is het logisch dat je aan goede doelen geeft.’

We zijn over het algemeen goed in smoezen verzinnen waarom we niet geven: komt het wel terecht bij de mensen om wie het gaat? Blijft er niet teveel aan de strijkstok hangen? Is de verantwoording vooraf en achteraf wel helder?

Goede doelen organisaties worden soms horendol van de papiermassa’s die er op hen afkomen. Geroemd is daarom nu al MacKenzie Scott, de ex van Bezos: ze geeft veel en gul, zonder allerlei ingewikkelde procedures. Ik hoor alweer kritische geluiden: ‘Als ik zoveel geld had als mevrouw Bezos, gaf ik ook aan goede doelen’. Zo verzinnen we alsmaar excuses

Maar, hoe leuk is het niet ‘zomaar’ te geven? In tijd of in geld? Niet dat ik een lichtend voorbeeld ben, maar ik heb drie broers die voor mij wel een voorbeeld zijn. Alle drie besteden ze zo ongeveer 80% van hun werktijd aan goede doelen. Ze ‘financieren’ hun leven met inkomsten waar ze beduidend minder tijd aan besteden. Dat haal ik in de verste verte niet.

Ik had er onlangs overigens wel heel veel plezier in toen ik een financieel voordeel deels aanwendde voor een vrouwenproject in Zuid Afrika. Ik kreeg leuke foto’s van een goed besteed voorlichtingsweekend voor 27 jonge vrouwen. Niet om mij zelf op de borst te kloppen, ik doe bij lange na niet genoeg. Maar ik merk dat het leuk is om te geven.

Waarom niet boekenbonnen bij een sociaal advocaat in de buurt op de bus doen met de tekst: ‘Ik kan dat werk van jou helemaal niet, maar ik vind het geweldig dat jullie dit wel doen’. Waarom niet? Geef de bezorger eens een flinke fooi als die in weer en wind kom aanzetten, of koop royaal iets bij een kunstenaar in de buurt. Speel eens voor kerstman of kerstvrouw.

Zonder bijkomende voorwaarden, zonder allerlei documentatie en clausules. Daar zijn we de hele tijd al mee bezig. Geef gewoon eens zonder voorwaarden weg. Omdat het kan. Omdat velen van ons het zo ontzettend goed hebben. Fijne dagen!

‘Onafhankelijk advocaat-onderzoeker’? Hou toch op…

‘De rol van partijdige advocaat waarbij de belangen van de cliënt voorop staan is eenvoudigweg niet verenigbaar met de rol van onafhankelijk advocaat-onderzoeker.’ Ja!, dacht ik toen ik dat las in de recente uitspraak van de Amsterdamse tuchtrechter over dat omstreden fenomeen. Daar zijn we dus vanaf, hoopte ik. Maar

Lees Verder >

Groen wassen

Het is een kwestie waar veel rechters en toezichthouders zich vandaag de dag mee bezig houden: het verschil in perceptie tussen bedrijven die stellen groen te zijn, en milieuactivisten die stellen dat die bedrijven veel te weinig doen om het predicaat groen te verdienen. U weet wel: het glas is

Lees Verder >

Eerdere Opinies

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Opinie:

Speel eens voor kerstman of kerstvrouw

Charity speelt een grotere rol in de VS dan in Nederland. In de V.S. zijn daar inmiddels ook studies omheen ontstaan. In Nederland kennen wij twee leerstoelen Filantropie. Eén aan de VU en één in Maastricht. Ik hoor al gelijk kritische geluiden: ‘ja, in de V.S. betalen ze veel minder belasting, dan is het logisch dat je aan goede doelen geeft.’

We zijn over het algemeen goed in smoezen verzinnen waarom we niet geven: komt het wel terecht bij de mensen om wie het gaat? Blijft er niet teveel aan de strijkstok hangen? Is de verantwoording vooraf en achteraf wel helder?

Goede doelen organisaties worden soms horendol van de papiermassa’s die er op hen afkomen. Geroemd is daarom nu al MacKenzie Scott, de ex van Bezos: ze geeft veel en gul, zonder allerlei ingewikkelde procedures. Ik hoor alweer kritische geluiden: ‘Als ik zoveel geld had als mevrouw Bezos, gaf ik ook aan goede doelen’. Zo verzinnen we alsmaar excuses

Maar, hoe leuk is het niet ‘zomaar’ te geven? In tijd of in geld? Niet dat ik een lichtend voorbeeld ben, maar ik heb drie broers die voor mij wel een voorbeeld zijn. Alle drie besteden ze zo ongeveer 80% van hun werktijd aan goede doelen. Ze ‘financieren’ hun leven met inkomsten waar ze beduidend minder tijd aan besteden. Dat haal ik in de verste verte niet.

Ik had er onlangs overigens wel heel veel plezier in toen ik een financieel voordeel deels aanwendde voor een vrouwenproject in Zuid Afrika. Ik kreeg leuke foto’s van een goed besteed voorlichtingsweekend voor 27 jonge vrouwen. Niet om mij zelf op de borst te kloppen, ik doe bij lange na niet genoeg. Maar ik merk dat het leuk is om te geven.

Waarom niet boekenbonnen bij een sociaal advocaat in de buurt op de bus doen met de tekst: ‘Ik kan dat werk van jou helemaal niet, maar ik vind het geweldig dat jullie dit wel doen’. Waarom niet? Geef de bezorger eens een flinke fooi als die in weer en wind kom aanzetten, of koop royaal iets bij een kunstenaar in de buurt. Speel eens voor kerstman of kerstvrouw.

Zonder bijkomende voorwaarden, zonder allerlei documentatie en clausules. Daar zijn we de hele tijd al mee bezig. Geef gewoon eens zonder voorwaarden weg. Omdat het kan. Omdat velen van ons het zo ontzettend goed hebben. Fijne dagen!

Groen wassen

Het is een kwestie waar veel rechters en toezichthouders zich vandaag de dag mee bezig houden: het verschil in perceptie tussen bedrijven die stellen groen

Read More >

Eerdere Interviews

Delen:

Twitter
LinkedIn
Email

Overzicht pagina:

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in. 

Privacy Cookies

Leuk dat u er bent. Nog even dit:

LEGALE ZAKEN maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Wij gaan zorgvuldig met uw privégegevens om. Klik op ‘lees verder’ voor uitgebreide informatie.

Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.